Archeologische ontdekkingen: Gangen en landmijnen

BERGEN OP ZOOM – Onderaardse gangen, een 18e eeuwse landmijn en muren van de vestingsgordel. Deze archeologische ontdekkingen waren zaterdag zichtbaar tijdens de archeologiedagen.

Archeologiedagen
De Nationale Archeologiedagen zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiek kennis kan maken met de Nederlandse archeologie. Meer dan 130 organisaties lieten zien wat er allemaal onder onze voeten verborgen ligt. In Brabant waren en veertig activiteiten, waaronder een aantal in Bergen op Zoom.

Natuurpodium
In het Natuurpodium in Bergen op Zoom konden kinderen kennismaken met archeologie. Ze kregen een verhaal te horen en mochten voorzien van een troffel en kwast op zoek naar schatten in een zandbak. De jonge archeologen konden vervolgens kleuren of een scherven aan elkaar plakken zodat er een pot ontstond.

Archeologische ontdekkingen
Op het Hof van Asselbergs waren bijzondere vondsten te zien. Recent werden er archeologische ontdekkingen gedaan in het gebied nabij het treinstation. Op het rangeerterrein aan de Zuid-Oostsingel zijn twee ondergrondse gangen aangetroffen. Via deze gangen konden verdedigers van de Bergse vesting de aanval openen op de vijand. De smalle gangen waren wegens veiligheidsoverweging niet toegankelijk. Wel konden bezoekers de entree van de gemetselde gangen bekijken, en waren de gangen verlicht.

ondergrondse gangen
ondergrondse gangen

Mijnen

Niet veel verder daar vandaan liggen volgens oude kaarten maar liefst zes grote fladdermijnen (Fougasse). Deze mijnen zijn eigenlijk ondergrondse gemetselde bouwwerken die werden gevuld met buskruit. Tussen de kruitkamer en de vesting liep een lijnrechte buis waardoor vanuit de vesting een lont of een vuurpijl werd ontstoken als de vijand in de buurt kwam.

Buis voor ontsteking Fougasse
Buis voor ontsteking Fougasse

Eén van de mijnen was blootgelegd door de archeologen van stichting in den Scherminckel. Zij dachten brokstukken aan te treffen, maar niets bleek minder waar. De Fougasse bleek volledig intact. Het buskruit was niet meer aanwezig. Op hetzelfde terrein liggen ondergronds nog vijf van dit soort kruitkamers.

Fougasse Fladdermijn
Fougasse

Vestinggordel
Achter de voormalige (BBA/Veolia) busremise was een grote krater te zien met muren die haaks op elkaar staan. Dit was een deel van de vestinggordel naar ontwerp van Menno van Coehoorn. Dat er bovengrond niks van het vestingswerk zichtbaar is, komt omdat de stenen eind 19e eeuw voor andere bouwwerken zijn (her)gebruikt.

 deel van de vestinggordel
Trap zichtbaar bij een deel van de vestinggordel

 

 deel van de vestinggordel
Bovengronds was er niets meer zichtbaar van dit deel van de vestinggordel

 

In Brabant waren en veertig activiteiten
In Brabant waren en veertig activiteiten

You may also like...