Waar wordt er gestrooid in Woensdrecht

HOOGERHEIDE – Nu de winter is begonnen treed het gladheidbestrijdingsplan van de gemeente Woensdrecht in werking en worden in alle kernen weer strooiwagens ingezet.

JKr_Hoo_sneeuw_001

In het gladheidbestrijdingsplan 2016-2017, dat in het gemeentehuis en op de site van de gemeente in te zien is, wordt precies beschreven hoe en waar gestrooid gaat worden, wat de prioriteiten zijn, wat de milieueffecten zijn en wat de consequenties van het strooien zijn.

Wethouder Van Agtmaal zegt hierover: “De gemeente Woensdrecht doet haar uiterste best om de wegen gedurende de winterperiode veilig en begaanbaar te houden. Uiteraard moeten mensen altijd rekening houden met de weersomstandigheden en gladheid in het verkeer. We vragen de inwoners en ondernemers ons te helpen om de trottoirs voor hun woning of winkel ook begaanbaar te houden. Gladheidsbestrijding is iets wat je samen moet doen”.

Waar wordt gestrooid?
Er wordt gestrooid op de hoofdroutes bestaan uit de doorgaande hoofdwegen, de wijk- en dorpsontsluitingswegen, de busroutes en een aantal doorgaande hellende wegen.
Vrij liggende fietspaden breder dan 2 meter en de overige druk bereden fietsroutes worden ook gestrooid.
Vorig jaar hebben de dorpsplatforms een aantal straten aangegeven waar ook gestrooid zou moeten worden. Ook dit jaar worden deze straten in het gladheidbestrijdingsplan meegenomen.
In Ossendrecht is dit Eikelhof, in Hoogerheide de Kromstraat, Burgemeester Moorsstraat en de nieuwe Scheldeweg. Tot slot zijn dit in Putte de Schoolstraat en de Keiserstraat/Buntstraat.

Wat zijn de gevolgen van al dat zout in het milieu?
Voor het strooien wordt gebruik gemaakt van Eurosalt wegenzout (NaCl/Natriumchloride).  Dit zout is, zolang er niet overmatig gestrooid wordt nauwelijks schadelijk. Omdat de ene plantensoort beter tegen zout kan dan de andere wordt hier bij het bepalen van de beplanting langs doorgaande wegen rekening
gehouden worden met de soort beplanting.

Cijfers en feiten (Bron: Gemeente Woensdrecht)

  •     Om de hoofdroutes te kunnen strooien gaan 5 ploegen op pad;
  •     De strooiroute bestaat uit 162,7 km (wegen en fietspaden);
  •     Als strooimiddel wordt droog zout gebruikt;
  •     Een volledige strooiactie vergt minimaal 7 ton en maximaal 12 ton zout (afhankelijk van het soort gladheid –ijzel,sneeuw-).
  •     In de winterperiode 2015-2016 is 150 ton zout gestrooid.

 

Plattegronden met de strooiroutes (Bron: Gemeente Woensdrecht)

Div_Woe_Gladheidbestrijding_001
Overzichtskaart Gemeente Woensdrecht
Div_Oss_Gladheidbestrijding_003
Overzichtskaart kern Ossendrecht
Div_Huij_Gladheidbestrijding_004
Overzichtskaart kern Huijbergen
DivPuts_Gladheidbestrijding_005
Overzichtskaart kern Putte
Div_Hoo_Gladheidbestrijding_002
Overzichtskaart kern Woensdrecht / Hoogerheide

 

You may also like...