Brabants Landschap van oliestook naar houtstook

Brabants Landschap heeft een grote houtkachel laten plaatsen bij bezoekerscentrum Kraaijenberg. Het moderne en duurzame systeem zal vanaf komende week het bezoekerscentrum en een woonhuis van warm water gaan voorzien.

2015-09-04-pelletkachel-0001
v.l.n.r.: Peter Raeven (Bio Energie op Maat), Jorn Geers (P. Jansen instalatietechniek) en Jeroen Tent (T&t Energie)

Duurzaamheid
Tot voor kort werd er olie gestookt om het bezoekerscentrum warm te houden. Omdat het systeem inclusief ondergrondse tanks bijna aan vervanging toe was tijdens de verbouwing van het bezoekerscentrum besloot Brabants Landschap op advies van energieadviseur Jeroen Tent een houtgestookt systeem aan te schaffen. Het systeem is niet alleen praktisch maar ook erg duurzaam zegt Leo den Heijer van Brabants Landschap. “We wilden daad bij het woord voegen. Dat wil zeggen niet duurzaam willen zijn, maar duurzaam zijn.”

Biobased Economy
Het systeem bestaat uit een verbrandingskachel en een waterketel die in een schuur achter het bezoekerscentrum staan. In deze schuur staan tevens twee grote 2015-09-04-pelletkachel-0005brandstofvoorraadzakken. Hierin zit in totaal 9870 kg pellets, dit zijn korrels die gemaakt zijn van bijvoorbeeld zaagafval. Het systeem zorgt er automatisch voor dat de benodigde hoeveelheid pellets via een buizenstelsel bij de kachel terecht komt. Het systeem kan op praktisch alle droge natuurlijke materialen branden legt importeur Peter Raeven van Bio Energie op Maat uit. “Er is in Limburg ook een mooi voorbeeld bekend waarbij gestookt wordt op hazelnootschillen die afkomstig zijn uit de voedingsmiddelenindustrie.” De installatie van de kachel lijkt dan ook goed te passen in de veelbesproken biobased economy van West-Brabant.

Leerproject
Volgens de importeur is het houtgestookte systeem in ons land vrij uniek. Er staan er slechts 500 a 600 in Nederland. Wereldwijd zijn er al 70.000 kachels van dit type in gebruik. Dit is ook de reden dat Jorn Geers van P. Jansen installatietechniek geen problemen verwacht. “De kinderziektes die zijn er al wel uit, mocht er toch een storing zijn, dan komen wij die zo snel mogelijk verhelpen.” Geers is blij dat zij het systeem mochten installeren en onderhouden en noemt het een duurzaam leerproject en een visitekaartje voor het Bergse bedrijf.

Komende week zal de houtgestookte pelletkachel opgestart worden. Hoe lang de Kraaijenberg verwarmd kan worden met de bijna 10.000 kg houtpellets is nog niet bekend en zal ook afhangen van het gebruik van het bezoekerscentrum.

Tekst en foto’s: Vincent Krijtenburg

2015-09-04-pelletkachel-0002

2015-09-04-pelletkachel-0003

2015-09-04-pelletkachel-0004

Relevante links:
Artikel over heropening Kraaijenberg:
http://www.regioactueel.nl/woensdrecht/heropening-kraaijenberg-kom-hier-binnen-dan-zie-je-buiten-meer/

Website van de importeur van de houtgestookte cv’s
http://bioenergieopmaat.nl/

Website van P. Jansen Installatietechniek
http://www.pjansen.nl/

Website van energeiadviseur ing. Jeroen Tent
http://tentenergie.nl/

Dossier: Biobased economy
https://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/energie/biobased-economy.aspx

You may also like...