Moestuinmarkt en de historische stadsmoestuin
BERGEN OP ZOOM – In de maand augustus wordt er in de galerij van het Markiezenhof drie keer een moestuinmarkt gehouden. Ook groenten en kruiden uit de historische stadsmoestuin van het Markiezenhof worden hier verkocht.
De moestuinmarkt, waar mensen de producten van hun moestuin kunnen verkopen, wordt al vier jaar gehouden. De laatste twee jaar wordt het georganiseerd door onder andere Welmoed Jansen en Dina Scheurkogel. Het is een uit de hand gelopen hobby want ‘tja, je hebt fruitbomen in de tuin en wat moet je met al dat fruit’.
De moestuinmarkt wordt drie zondagmorgens in augustus gehouden. Deze augustus op de 14e, de 21e en de 28e augustus van tien uur tot twaalf uur. Het is dus wel voor de redelijk vroege vogels want na twaalven is het afgelopen. Door de jaren heen is er een vaste klantenkring ontstaan die elk jaar terugkomen maar ook toeristen die Bergen op Zoom bezoeken kom je tegen op deze nostalgische markt op de binnenplaats van het stadspaleis. Van klanten uit België, Italië, Duitsland en Groot Brittannië kijken ze op de moestuinmarkt niet meer op.
Naast groenten en fruit zijn er ook afgeleide producten zoals jam en sapjes te vinden, evenals honing en zelfs zaken als oesterzwampoeder en kruiden.
De historische stadsmoestuin van het Markiezenhof
Sommige groenten en kruiden die hier te koop waren, verdienen wat extra aandacht. De kruiden die op het laatste kraampje van de moestuinmarkt verkocht worden komen namelijk uit de kruidentuin van de historische stadsmoestuin van het Markiezenhof. In deze door Jolande Vermaas en haar echtgenoot Ad de Rooy beheerde tuin, zijn producten te vinden met namen als lathyruspeul, indianenaardappel, vrouwenmantel, ewige moes, turkse raket, brace hendrik, bijvoet, hondsroos, pastinaak, blonde pluklof, kardoen, teunisbloem, gojibes en andoorn. Namen die je in de gemiddelde supermarkt niet veel tegenkomt.
De historische stadsmoestuin van het Markiezenhof is de eerste historische stadsmoestuin in Nederland. De tuin bestaat uit drie delen, een moestuin met meerjarige groenten, een kruidentuin en een fruittuin. Meerjarige groenten, zoals in te stadsmoestuin te vinden zijn, worden in de commerciële tuinbouw niet meer gebruikt omdat ze niet passen in de geautomatiseerde manier waarom tegenwoordig groenten geteeld worden, maar ze passen perfect bij het historische karakter van de tuin van het Markiezenhof.
De producten uit de stadsmoestuin van het Markiezenhof worden onder andere gebruikt door de kok van het eveneens op het Markiezenhof gevestigde restaurant ‘La Pucelle’ en waren vandaag te koop op de moestuinmarkt.
De stadsmoestuin heeft ook een educatieve functie. Wekelijks komen groepjes leerlingen van de Montessorischool leren zaaien, planten verzorgen en oogsten. het is ook mogelijk om een rondleiding door de stadsmoestuin te krijgen (een mooie aanvulling aan een bezoek aan het stadspaleis). Informatie hierover is te krijgen bij de beheerder, Jolande Vermaas, e-mail: vermaas@home.nl
Oesterzwammen
Ook voor de oesterzwammen en afgeleide producten als oesterzwam poeder is Jolande Vermaas verantwoordelijk. Met het haar bedrijf Aardzwam&Zo haalt ze koffieprut op bij restaurants en gebruikt dit, gemengd met koffieschillen uit een koffiebranderij en kalk als voedingsbodem voor de kweek van oesterzwammen.
De oesterzwammen worden gekweekt in de koele gewelven van een oud gebouw in de Bergse binnenstad. Jolande heeft het vak geleerd bij een oesterzwam kwekerij in ‘of all places’ het voormalige zwembad Tropicana in Rotterdam. Niet een plaats waar je meteen aan ecologische tuinbouw denkt.
Elke drie dagen haalt Jolande de verse ‘prut’ op en vier weken na het zaaien van de oesterzwam kan er geoogst worden en worden de zwammen verkocht aan restaurants. Zo gebruikt restaurant Hemingway oesterzwammen die gekweekt zijn op hun eigen koffiedik als optimaal ecologisch streekproduct.
Als de koffieprut voedingsbodem is uitgeput blijft er zwamaarde over wat weer verkocht wordt als super voedzame compost. Ecologischer kan het bijna niet. Een afvalproduct wordt ingezameld om hergebruikt te worden om een lekkernij te kweken, om daarna als voedzame compost te kunnen worden gebruikt.