Szczecinek bezoekt Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Was van 25 tot en met 28 mei een delegatie uit Bergen op Zoom op bezoek in Szczecinek in Polen, afgelopen weekend (8 tot en met 11 juni) heeft een delegatie uit Szczecinek, onder leiding van burgemeester Douglas, een bezoek gebracht aan Bergen op Zoom.

Sinds 1992 onderhoudt Bergen op Zoom een stedenband met de Poolse stad Szczecinek. De contacten verlopen via de Stichting Jumelage Bergen op Zoom. Tevens onderhoudt de stichting een stedenband met het Belgische Oudenaarde. Dit jaar staat in het teken van de viering van respectievelijk het 5en 6e lustrum van de jumelageverbindingen. Daartoe vinden in Szczecinek, Oudenaarde en Bergen op Zoom activiteiten plaats, die de relatie tussen de steden onderstrepen.

Het programma van dit weekend werd ingericht door de Stichting Jumelage uit Bergen op Zoom. Op donderdag zijn ze aangekomen en zijn ze ontvangen door wethouder van der Velden. Op vrijdag is het gezelschap bij de Weervisserij gaan kijken en hebben ze locaties van Tante Louise Vivensis bezocht. Zaterdag was er een officiële ontvangst door burgemeester Frank Petter.

De burgemeester onthulde een cadeau, namelijk hardstenen opsluitbanden rond de boom op het Zuivelplein. In deze banden zijn de namen van de steden ingegraveerd, waarmee Bergen op Zoom zich verbonden weet. Deze onthulling gebeurde door burgemeester Petter en burgemeester Douglas . ’s avonds vond een diner plaats en daarna nam het gezelschap afscheid van elkaar.

Tijdens deze dagen stond wederom de relatie, de verbinding en de samenwerking centraal. Burgemeester Douglas is sinds de oprichting al bij de jumelage betrokken. Hij vindt dat de afgelopen 25 jaar snel gegaan zijn en dat zijn stad veel heeft gehad aan Bergen op Zoom in al die jaren. Zijn stad, en ook het land, zijn echt gegroeid. Begonnen we als ongelijkwaardige partners, nu ziet Douglas de beide steden als gelijkwaardig.

De Poolse delegatie heeft genoten van het bezoek en onze stad. Burgemeester Petter vond het een eer om de delegatie te mogen ontvangen. Hij is blij dat Bergen op Zoom zoveel voor Szczecinek heeft kunnen betekenen en de beide steden nu aanbeland zijn in de fase dat ze van elkaar kunnen leren. Hij benadrukt dat de vernieuwde relatie en de verbinding ook bij dit bezoek wederom centraal staat. De beide gemeenten zijn op een punt beland om de relatie anders te gaan inrichten. Meer gericht op gelijkwaardigheid in samenwerking en die samenwerking op een meer praktische en thematische manier in te richten. Onderwerpen als gezondheidszorg, educatie, cultuur en milieu spreken beide gemeentes aan om zich verder in te verdiepen.