Tweede editie Bergen op Zicht in een zonnig Bergen op Zoom (Video)

BERGEN OP ZOOM – Bergen op Zicht groeit. Na 97 deelnemers in 2014 heeft deze 2e editie 120 verenigingen, groepen en instellingen die zich presenteren aan het publiek in de Bergse binnenstad.

Het evenement begon met een concert door beiaardier Janno den Engelsman op het carillon van de Peperbus. Op de Grote Markt, op een podium voor De Maagd, werd om even voor elf het publiek toegesproken door de stadsomroeper. Hij kondigde wethouder Yvonne Kammeijer aan die het evenement officieel opende, gevolgd door een toespraak van de voorzitster van Stichting Bergen op Zicht, Anja Rijlaarsdam.

2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_000
Bergen op Zicht wordt geopend

De 120 deelnemers stonden verspreid over de Grote Markt, de Fortuinstraat, de Steenbergsestraat, het Beursplein, de beeldentuin en Grote Binnenplaats van Het Markiezenhof, de Achterplaats, de Hofstraat en het Sint-Catharinaplein.

Het doel van Bergen op Zicht is dat Bergse clubs, instellingen, verenigingen en groepen zich presenteren aan het publiek met de bedoeling om vrijwilligers of leden te werven en om te laten zien waar ze voor staan.

Ook brandweer, politie en ambulancedienst waren als deelnemer aanwezig, niet zozeer om leden te werven, maar vooral om zich te presenteren aan het publiek. De brandweer was bovendien actief met een voorlichtingscampagne over veiligheid in huis. Door een vragenlijst over brandgevaar in te vullen kon bijvoorbeeld een brandwelder gewonnen worden.

Ook diverse politieke partijen waren aanwezig en verder natuurlijk veel sportclubs, goede doelen en hobbyclubs. Opvallend waren onder andere de rij Jeeps op de Grote Markt van Stichting 4×4 Fun en een zweefvliegtuig van de West Brabantse Areo Club.

2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_002

2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_001
Deelboz is een winkel waar je spullen die je over hebt kan brengen en waar je maximaal vijf artikelen gratis mag meenemen. Alleen kleding kost 50 cent per stuk. De Deelboz winkel is gevestigd in het Doe-Centrum, Zilverschoonplein 37 in Bergen op Zoom.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_003
Stichting 4×4-Fun is een groep liefhebbers van 4×4 (jeep) rijden. Ze organiseren evenementen voor de 4×4 liefhebber.Meer informatie is te vinden op de website, st4x4fun.nl
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_004
Op de stand van VERON (vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) konden mensen kennismaken met de wereld van de zendamateur. Letterlijk ‘de wereld’, omdat zendamateurs met hun apparatuur contacten leggen over de hele wereld. Op de foto links Rob Peeters (PA0RPA) en rechts Matthé Minheeren (PD1AJZ).
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_005
Stichting Vrienden van het Bravis Ziekenhuis zamelt geld in voor projecten om het leven van patiënten in de Bravis ziekenhuis wat aangenamer te maken. Zo werd bijvoorbeeld een huiskamer van de afdeling Orthopedie mooi ingericht, is er een theatervoorstelling geregeld voor patiënten en werden er meubels gekocht voor de afdeling Kind & jeugd. Met de beertjes actie, zoals nu bij Bergen op Zicht, wordt er voor elk verkocht beertje een beertje aan het ziekenhuis geschonken.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_006
Het Schuttersgilde St. Sebastiaan bestaat al sinds 1465 maar in tegenstelling tot de defensieve taak die het gilde vroeger had heeft het nu een meer sociale functie. Ook is er een handboogschietvereniging aan verbonden, ‘De Giltboog’ (www.stsebastiaanboz.nl/)
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_007
BAS Ambulance Service uit Halsteren stond op Bergen op Zicht met twee ambulances die iedereen van binnen en buiten mocht bekijken.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_008
De West Brabantse Areo Club had een zweefvliegtuig meegenomen naar de Grote Markt. v.l.n.r. op de foto bij het vliegtuig: Lars van Breemen, Robin Reedijk, Jos Ketelaars, Koen Schouten en Martijn van Dorst.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_009
Een spannende schaakpartij in de Fortuinstraat.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_010
De lokale politieke partij GBWP deelde op hun stand aardbeien, appels en peren uit omdat ze “een frisse fruitige partij zijn”.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_011
Op de stand van unicef in de Fortuinstraat kon men zich opgeven als vrijwilliger voor unicef, een donatie doen en informatie over het werk van unicef krijgen.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_012
Het Rode Kruis gaf op de hoek van de Fortuinstraat en de Lievevrouwestraat demonstraties reanimeren. Ook omstanders mochten onder begeleiding van een ervaren EHBO’er hun reanimatiekennis uittesten op de oefenpop. Op het Sint-Catharinaplein was EHBO vereniging Bergen op Zoom ook met reanimatiepoppen aanwezig.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_013
Bij Elvira Adriaansen van Stichting In den Scherminckel konden aankomend amateur archeologen scherven uit een zandbak graven en proberen er met plakband weer iets van te maken. uiteraard was er ook informatie over de activiteiten van In den Scherminckel te krijgen.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_014
Naast het Markiezenhof stond de stand van COC West Brabant West & Tholen. Het doel van COC West Brabant West & Tholen is onder andere het geven van voorlichting over homoseksualiteit , bijvoorbeeld op scholen, en een luisterend oor zijn voor mensen met vragen. Meer informatie op de website www.coc-wbwt.nl
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_015
Het Scheldekoor zong op een zonnig Beursplein voor het Markiezenhof
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_016
Op de binnenplaats van het markiezenhof, onder de galerij, kon met kruisbogen van Kruisboogvereniging Excelsior uit Halsteren geschoten worden. (www.kruisboogexcelsior.nl)
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_017
Deze dame in prachtige Poolse klederdracht staat op de stand van Stichting Floriana. Deze stichting is gericht op de vriendschap met de zusterstad van Bergen op Zoom, Szczecinek in Polen. De Stichting ondersteund de allerarmsten in Szczecinek, verzorgt vakanties voor Poolse kinderen in Nederland en brengt maandelijks hulpgoederen naar onder andere een weeshuis, een hospitaal en scholen.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_018
De reddingsbrigade Bergen op Zoom was aanwezig met een stand en een reddingsboot. Reddingsbrigade Bergen op Zoom geeft instructie ‘zwemmend redden’ in het zwembad in Bergen op Zoom en verzorgt ook de bewaking langs het strand, bijvoorbeeld bij Renesse. Ook bij de intocht van Sinterklaas, waar heel veel kinderen langs het water lopen is de reddingsbrigade aanwezig.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_019
VVD Bergen op Zoom was op het Sint-Catharinaplein aanwezig met een soort food-truck waar gratis koffie en thee te krijgen was, verzorgd door leden van het landelijk partij bureau. De bedoeling was om met de bezoekers in gesprek te komen over de vraagstukken die in Nederland spelen. Hiervoor was onder andere Gertjan Huismans, fractievoorzitter van de VVD in Bergen op Zoom, aanwezig. (www.vvd-bergenopzoom.nl/)
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_020
Bouwclub WIJ liet met een live demonstratie op het Sint-Catharinaplein zien, hoe ze met piepschuim, houtlijm en kalk hun mooie carnavals wagens en attributen maken.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_021
De SP was op het Sint-Catharinaplein aanwezig met een stand waar de nadruk lag op de gezondheidszorg. De SP pleit voor een Nationaal Zorgfonds, dat de commerciële ziekteverzekeraars zou moeten vervangen en de afschaffing van het eigen risico. (www.nationaalzorgfonds.nl/)
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_022
Drukte in de Kremerstraat
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_023
Tussen één uur en vier uur reed er een gratis treintje als verbinding tussen de verschillende locaties.
2016-09-24_BoZ_Bergen_op_Zicht_024
Bij de voorlichtingsbus van SAVER werd uitleg gegeven over het gescheiden inleveren van afval

Deze foto’s en meer zijn te bestellen via OYPO.