Dronepiloten blij met testmogelijkheid Hoogerheide (Audio)

HOOGERHEIDE – Sinds 1 januari van dit jaar kunnen bedrijven twee uur in de week testvluchten maken met hun drones (onbemande vliegtuigen) op Aviolanda. De behoefte aan een testmogelijkheid was groot, zo bleek uit een bezoek aan professionele drone-piloot Rudy Muller.

In de audiobijdrage van het bezoek aan de drone-piloot komt de drone tevoorschijn, maar vliegen is er niet bij. “We zitten hier in een gecontroleerd luchtruim waar je volgens de regelgeving, en met de huidige vergunningen niet mag opstijgen”, zei Muller tijdens het bezoek eind vorig jaar. De testmogelijkheid op het Woensdrechtse vliegveld was toen nog niet rond. Nu is hij één van de mensen die er gebruik van gaat maken.

In de audiobijdrage legt Rudy Muller uit waarom je niet zomaar kan opstijgen met een drone, en welke veiligheidsmaatregelen er zijn. Hij verteld ook hoe lang de drone kan vliegen en waar deze voor gebruikt kan worden.

Muller is erg blij dat Kolonel Peter de Boer samen met de Militaire Luchtvaart Autoriteit (MLA) het nu al mogelijk maakt om op Vliegbasis Woensdrecht te testen met drones. “De test mogelijkheden zijn nu nog wat beperkt maar wij werken hard aan de oprichting van het Drone Test Centrum waarbij we dan door de Civiele Luchtvaart Autoriteit (ILT), op basis van een goedgekeurd Operationeel Handboek en Veiligheid Management Systeem, de bevoegdheden krijgen de volledige testmogelijkheden te kunnen gaan benutten. Hierdoor wordt het later dit jaar mogelijk om ook nieuwe projecten op te starten in samenwerking met het Ministerie waarbij we gaan samenwerken aan nieuwe mogelijkheden in de regelgeving zoals het vliegen van grotere afstanden ook wel genoemd BVLOS (Beyond Visual Line Of Sight) genoemd. Dit is van belang voor onder andere kustlijn inspecties, inspecties van hoogspanningslijnen en -masten of pijpleidingen. De technische ontwikkelingen gaan erg snel en de regelgeving volgt traag, maar we gaan komen waar we naar toe willen”, vult Muller aan.

You may also like...