Gemeente wacht onderzoek naar rubber op veld af

HOOGERHEIDE – De gemeenten Woensdrecht en Bergen op Zoom wachten de uitslagen van een onderzoek naar rubbergranulaat op kunstgrasvelden af.

20161010-hoo-kunstgras-voetbal
Kunstgrasveld bij METO in Hoogerheide | Archieffoto Regioactueel

De rubber korrels kwamen afgelopen tijd in opspraak omdat ze schadelijk voor de gezondheid zouden kunnen zijn. Deze rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon (natuur) grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Daarnaast wordt het kunstgras beter geschikt voor slidings.

Het rubbergranulaat wordt gemaakt van oude rubberproducten zoals autobanden. Een stof in die producten is recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. De Europese Commissie laat nu het ECHA (European Chemicals Agency) opdracht om onderzoek te doen naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen.

“In Woensdrecht gebruiken we rubbergranulaat dat moet voldoen aan het keurmerk van Milieukeur. Met dit keurmerk, dat sinds 2011 wordt gebruikt, worden milieu- en gezondheidseisen aan de korrels gesteld”, schrijft de gemeente op haar site. “Op basis van het RIVM-advies én de eisen die via het Milieukenmerk worden opgelegd is in Woensdrecht voor het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden gekozen.” De gemeente wacht de resultaten van het onderzoek van de Europese Commissie met veel belangstelling af.

Ook buurgemeente Bergen op Zoom heeft de sportclubs in Bergen op Zoom laten weten het gebruik van de velden niet te verbieden. “Omdat er op korte termijn onderzoeken worden uitgevoerd en er meer bekend wordt over de mogelijke schadelijkheid van rubber als infillmateriaal, wil Bergen op Zoom nu niet tot een verbod overgaan.”

De RIVM denkt op dit moment niet dat rubbergranulaat op kunstgras leidt tot risico’s voor de gezondheid. In opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid, gaat het RIVM opnieuw onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor de gezondheid. De GGD adviseert in de tussentijd de normale hygiënemaatregelen te nemen:
– Was na het spelen op het veld goed de handen.
– Zorg dat kinderen geen korrels binnenkrijgen via bijvoorbeeld hun waterfles.
– Vuil op de huid kan door douchen/wassen worden verwijderd.

You may also like...