Mogelijk glasvezel in buitengebied door samenwerking

HOOGERHEIDE – Mensen die in het buitengebied van de gemeente Woensdrecht wonen krijgen (vanaf 2018) mogelijk ook glasvezelverbinding voor snel internet. De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht onderzoeken die mogelijkheid.

De Brabantse Wal gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht, willen gezamenlijk een glasvezelnetwerk aanleggen. 24 maart is afgesproken om daarbij samen te werken met Mabib Vervolg Mabib start naar verwachting na de zomer 2017 met de zogenaamde vraagbundeling. Dit is een onderzoek naar hoeveel percelen daadwerkelijk een glasvezelaansluiting wensen. Mabib legt het glasvezelnetwerk aan als minimaal 55% van de percelen een aansluiting wenst. De kans dat dit percentage wordt gehaald is groter als door de samenwerking.

Wethouder

Wethouder Jeffrey van Agtmaal van de gemeente Woensdrecht: “Als gemeente Woensdrecht werken we graag mee aan het voorzien van het buitengebied van glasvezel. Door dit gezamenlijk met de Brabantse Wal gemeenten aan te pakken, hoop ik dat er in het buitengebied genoeg animo voor is. Uiteindelijk zal dit voor de marktpartij een belangrijke afweging zijn om al dan niet glasvezel in een gebied aan te leggen”.

Calfven

Het gaat in Woensdrecht om 710 potentiele aansluitingen. In Bergen op Zijn zijn het er 600 en in steenbergen 1000. Voor Calfven is glasvezel geen optie, zo bleek onlangs uit een gesprek dat Wethouder Van Agtmaal onlangs heeft gehad met Reggefiber en KPN. Uit het gesprek bleek dat het aantal aansluitingen te beperkt was om de aanleg van glasvezel financieel haalbaar te maken en dat de wel aanwezige coax aansluiting ook snel internet mogelijk maakt.