Veilig de weg op met een scootmobiel

Onlangs heeft de gemeente Woensdrecht de pilot ‘check (veilig) gebruik scootmobielen’ geëvalueerd. 113 mensen met een scootmobiel hebben persoonlijk advies gekregen van een ergotherapeut. Indien nodig is er extra geoefend met de rijvaardigheid of zijn er aanpassingen verricht aan de scootmobiel, die passen bij de huidige gezondheidssituatie van de cliënt.

Archieffoto RegioActueel 2009
Archieffoto RegioActueel 2009

De pilot past binnen de veranderingen in de zorg, die doorgevoerd zijn per 1 januari 2015. Met deze check faciliteert de gemeente de gebruikers van scootmobielen. Verantwoordelijk portefeuillehouder Lars van der Beek: “We hebben mensen persoonlijk kunnen helpen om veilig deel te nemen aan het verkeer. Daarnaast is er gekeken of de faciliteiten bij de juiste mensen terecht komen.”

Persoonlijk advies
De check is uitgevoerd door een ergotherapeut, die op huisbezoek is geweest bij alle deelnemende cliënten. Indien nodig werd de scootmobiel aangepast aan een veranderde gezondheidssituatie. Zo kunnen spiegels een groot verschil maken om het zicht te verbeteren. Slechts in een aantal gevallen is de scootmobiel terug ingeleverd. “Echter niet zonder ook te kijken waar mensen dan wél bij geholpen zijn”, geeft de portefeuillehouder aan.

Rijvaardigheid verbeteren
Zo’n 30 cliënten hebben extra ‘lessen’ gekregen om de rijvaardigheid te verbeteren. Zo werd er geoefend met het op- en afrijden van stoepen, het oversteken van drukke verkeerspunten en het aanpassen van de snelheid tijdens het rijden. De ergotherapeut concludeert dat de deelnemers niet alleen nieuwe rijvaardigheden geleerd hebben maar daardoor ook meer zelfvertrouwen hebben gekregen, waardoor ze uiteindelijk veiliger aan het verkeer deelnemen.

Deelname aan de pilot was vrijwillig. Zo’n 65% van de cliënten heeft gebruik gemaakt van het aanbod. Van der Beek: “We kunnen concluderen dat de pilot een succes is. Door het bevorderen van de rijvaardigheid als eis op te nemen
in de aanbestedingsprocedure borgen we deze werkwijze.”

Een scootmobiel is een Wmo-voorziening. De gemeente kan een scootmobiel toekennen als blijkt dat de bewegingsvrijheid van de cliënt hierdoor aanzienlijk verbetert. Mensen betalen daarvoor een eigen bijdrage.

Bron: Gemeente Woensdrecht

You may also like...