“Vogelgriep gun je je ergste vijand niet”

HUIJBERGEN – Het griepvirus Aviaire influenza, ook wel vogelgriep genoemd, slaat om zich heen in Nederland. Afgelopen week werden honderdduizenden dieren gedood wegens besmetting met het virus van type H5N8. Pluimveehouders in Huijbergen houden hun hart vast.

20161228-vanhooijdonk
Wim en Annelies van Hooijdonk

Wim en Annelies van Hooijdonk hebben een groot pluimveebedrijf in Huijbergen. In drie stallen houden zij 60.000 kippen voor de eieren. Vogelgriep op je bedrijf, dat gun je je ergste vijand niet”, zegt Annelies. “We hebben het zelf gelukkig nog nooit meegemaakt, maar we hebben wel gehoord wat voor impact het maakt op pluimveehouders waar geruimd wordt wegens besmetting”, zegt ze.

Op het erf hebben de pluimveehouders maatregelen genomen om insleep van de ziekte te voorkomen. Zo worden er geen mensen van buitenaf toegelaten op het terrein. Vertegenwoordigers komen niet meer langs, maar worden telefonisch te woord gestaan. Met bezoek van leveranciers zijn ze ook erg voorzichtig. Vrachtwagenchauffeurs ontsmetten materiaal en kleding meerdere malen.

20161228-vanhooijdonk2
Het bedrijf aan de Weg naar Wouw in Huijbergen

Ook binnen de deuren zijn de maatregelen merkbaar. Ten eerste blijven de deuren zo vaak mogelijk dicht. Maar als ze open gaan, dan moet degene die er door loopt door een bak met ontsmettingsmiddel heen. “Tussen elke stal wisselen we van kleding. Ook wassen we erg vaak onze handen”, zegt Wim.

“Al die maatregelen geven het gevoel dat je alles gedaan hebt om het te voorkomen. Er kan hier een eend over vliegen die het virus bij zich heeft en dan heb je het op je erf. Dat is best beangstigend”, zegt Wim. Volgens het pluimveehoudersechtpaar doen alle pluimveebedrijven hun stinkende best om besmetting te voorkomen. “Als je bedrijf dan toch getroffen wordt is het een kwestie van pech.”

In heel Nederland geldt voor bedrijven een ophok- en afschermplicht voor risicovogels zoals pluimvee, watervogels en loopvogels. Van dierentuinen, kinderboerderijen en hobbyhouder van vogels (zoals kippen) wordt verwacht dat zij de dieren niet los laten lopen, maar ze onder brengen in een ren of volière.

20161228-kip
Een gezonde kip | archieffoto: VK