Adriaan van Dis en Arend Jan Heerma van Voss als afscheidscadeau van Klaas Vos

OSSENDRECHT – Een prachtig afscheidscadeau van Klaas Vos aan de Ossendrechtse gemeenschap, zo noemden de bezoekers de laatste door Klaas Vos geleide Culturele Avond, waar hij Adriaan van Dis en Arend Jan Heerma van Voss te gast had.


Dat het uitnodigen van deze twee heren een schot in de roos was bleek al gauw want de kerk was, inclusief het balkon, afgeladen met belangstellenden.

Het is natuurlijk heel leuk dat beide heren oorspronkelijk ook uit Brabant komen. Adriaan van Dis zijn familie komt uit de buurt van Willemstad en Arend Jan Heerma van Voss komt uit Roosendaal. Je zou deze avond voor Heerma van Voss bijna een thuiswedstrijd kunnen noemen.

Het was niet alleen een interessante maar ook een amusante avond. Grote hilariteit bijvoorbeeld als Heerma Vos weer eens geestig uit de hoek kwam, hilariteit over een dame die Groningen wel mooi en ruimtelijk vind in tegenstelling tot Heerma Vos die naar Brabant gaan een soort thuiskomen voelt, die warme gemoedelijkheid op prijs stelt boven de hoekige noorderlingen, waarop Vos reageerde wat doet u hier dan?

Maar ook doodse stilte als het publiek ademloos naar zit te luisteren naar Van Dis die een stuk uit eigen werk voorleest. Oprechte interesse wanneer van Dis verteld wat hij nog van zijn familie herinnert en verteld over zijn kampverleden, het repatriëringshuis en zijn fascinatie voor Zuid Afrika en de taal.

Maar ook de grote onderzoeks- en waarheidsvindingsdrang van Heerma Vos, bijvoorbeeld over een Baileybrug over de Vliet die er geweest moest zijn boeide het publiek, dit alles onder de rustige leiding van Klaas Vos.

Toen aan het einde van de avond Klaas Vos gevraagd werd, of hij zelf nog van plan is om zijn memoires te schrijven was het antwoord ‘misschien’.

Na een indrukwekkende afscheidsrede van Klaas Vos, die om gezondheidsredenen per einde juni 2017 zijn taak in de gemeente zal beëindigen, was de avond ten einde gekomen en restte nog een drankje achteraf en een signeersessie met de schrijver.

Foto’s en informatie: Leo den Heijer

You may also like...