Lezing ‘Begrijpt u het Midden-Oosten nog?’

OSSENDRECHT – De eerste culturele avond van dit seizoen in de Protestantse kerk in Ossendrecht had een actueel onderwerp, namelijk de situatie in het Midden-Oosten.

2016-10-07_OSS_Culturele_avond_000
Begrijpt u het Midden-Oosten nog?

Deze lezing zou, naar aanleiding van zijn boek ‘Begrijp jij het Midden-Oosten nog?’ gegeven worden door Hans Luiten. Omdat hij onverwacht naar Oezbekistan moest, werd zijn plaats ingenomen door journalist, docent en Egyptekenner Dr. Jielis G. van Baalen.

2016-10-07_OSS_Culturele_avond_002
Dr. Jielis G. van Baalen

De lezing had als doel om uit te leggen hoe de huidige situatie in het Midden-Oosten is ontstaan en hoe de verschillende groeperingen soms elkaars vijanden en dan weer elkaars bondgenoten zijn en hoe de machtsverhoudingen en religieuze achtergronden in elkaar steken. Dat dit een onderwerp is dat leeft bleek wel uit de opkomst. De zaal van de Protestantse kerk in Ossendrecht zat vol met zeker 100 geïnteresseerden.

Geïllustreerd met powerpoint beelden, werd uitgelegd dat vanaf de strijd tussen Mesopotamie en Egypte, die rond 2500 voor Christus in Palestina uitgevochten werd tot de huidige conflicten in Syrië, Irak, Turkije, Koerdistan en Iran, het een strijd is tussen religieuze groeperingen en machtsblokken die alleen maar verergerd is door de bemoeienis van de westerse mogendheden.

Het was heel interessant om de ontwikkelingen door de jaren te zien. Wat één van de aanwezigen wel opmerkte was, dat er wel heel makkelijk over de agressieve manier heen werd gestapt waarmee de islam zich door de wereld verspreid heeft.  Hij doelde daarmee ook op het risico van het moslim fundamentalisme voor onze huidige samenleving.

Na afloop van de lezing konden er vragen gesteld werden.
Op de vraag of er hoop was voor democratie in de landen in het Midden-Oosten was het antwoord dat dit pas mogelijk is, als de rust er weergekeerd is en dan is het nog steeds de vraag of die landen wel democratie willen. “Het is niet aan ons om dat te beslissen”, aldus van Baalen.

Op de vraag hoe het Westen om moet gaan met de situatie was het antwoord: “niet mee bemoeien, laat ze het zelf uitzoeken. De bemoeienis van het westen heeft de situatie tot nu toe alleen maar verslechterd”.  Als schrijnend vrij recent voorbeeld, noemde van Baalen de wapendroppings door de NAVO in Libië om Gaddafi te bestrijden. Deze wapens werden veelal voor grof geld doorverkocht en kwamen onder andere terecht bij terreurgroepen in Mali en Somalië en bij Hamas in de Gazastrook.

Voor de meeste aanwezigen was het een leerzame avond waar onder het genot van een drankje of een kopje koffie nog een tijd nagepraat werd.

2016-10-07_OSS_Culturele_avond_001
Dominee Klaas Vos heette de gasten en de spreker welkom

2016-10-07_OSS_Culturele_avond_003

2016-10-07_OSS_Culturele_avond_004

You may also like...