Revisie torenuurwerk in Putte

PUTTE- Van 1 september zullen de inwoners van Putte niet meer op de kerktoren kunnen zien hoe laat het is. Tot 30 september wordt het uurwerk gereviseerd.

2016-08-25_PUT_Kerkklok_001
Deze foto werd om één minuut voor twee genomen maar de klok staat op vijf over vier

De toren bij de Dionysiuskerk is gelijk met de kerk zelf, gebouwd in 1865, in opdracht van baronesse Diert van Kerkwerve-de Pret, een nazaat van Jan Moretus, onder architectuur van P.J. Soffers. De toren is van historisch belang omdat het een zeldzaam voorbeeld is van het werk van de in het Bredase bisdom actieve architect P.J. Soffers.
In 1940 aan het begin van de tweede wereldoorlog, werd de kerk verwoest maar de toren is rond 1950 gerestaureerd naar de oorspronkelijke situatie.

2016-08-25_PUT_Kerkklok_002
De kerktoren in Putte

Het uurwerk in de kerktoren is ondertussen erg oud en begint problemen te geven. De verlichting is niet optimaal meer, één van de wijzerplaten zit vast en, volgens inwoners van Putte, schijnt de klok niet altijd het juiste aantal slagen te geven. Al met al reden genoeg voor een grondige revisie.

Op 1 september zal de firma Daelmans Luidklokken en Torenuurwerken uit Helmond de klokken demonteren. Deze zullen daarna gereviseerd worden en de verlichting met gloeilampen zal vervangen worden door LED verlichting.
Naar verwachting zal op donderdag 29 september het werk voltooid worden en zullen de klokken weer goed verlicht de juiste tijd aangeven.

Bron: Gemeente Woensdrecht