Wandeling met IVN jeugd op de slikken van Rilland

RILLAND – Op deze zonnige morgen in de herfstvakantie waren meer dan 25 kinderen met drie begeleiders van IVN DE Zeeuwse Delta naar de Westerscheldedijk gekomen om mee te wandelen over de slikken.

2015-10-29_Ril_slikken_001

Na een kennismaking op de dijk bleven de ouders achter en begon de wandeling, via de rietkraag naar de zanderige slikken. Daar aangekomen wachtte de eerste hindernis. Het normale paadje was onderbroken door een zijgeultje waar het lastig overheen te komen was.

Op de onbegroeide slikken aangekomen vertelde de gids over het mooie maar gevaarlijke gebied. Ook een verhaal over vroegere bewoning werd aandachtig beluisterd. Omdat er niet al te veel tijd was, de ouders zouden om 12.00 uur terugkomen, werd besloten om direct naar de Schelpenbank te wandelen, tussen de West- en de Middenketel in. Al gauw werd er drijfveen gevonden dat bekeken moest worden. De rietstengels en bladeren waren duidelijk te zien. Rilland= Rietland!

Even verderop de eerste baksteen en daarna een heel veld vol scherven, van alles wat, randjes, oren, scherven van potten en kannen, melkschalen en voetjes van Grapes en zelfs een bodem van Duits Steengoed (Siegburg 1380-1410). Ook de obligatoire botten en kaken, veel schouderbladen, wervels (met duidelijke haksporen) en kiezen. Alles verdween na bewonderd te zijn in de meegenomen plastic tassen.

Via de klifrand ging de groep naar de strekdam. Daar kregen de kinderen een appeltje.

2015-10-29_Ril_slikken_003
Boerderijfundamenten onder een laagje water

Toen de appeltjes op waren kregen de kinderen onder andere de kelder te zien en ook de boomgaard waarna via de kapotte strekdam en door het gat terug gelopen werd.

2015-10-29_Ril_slikken_004

Het commentaar van één van de deelnemers: “Wat een blubber, die zuigt! t Lijkt hier wel op m’n moeders pudding! “

Bron (incl. foto’s): Leo den Heijer

 

You may also like...