Whatsapp-alertgroep in Hoogerheide van start

HOOGERHEIDE – Met de invoering van de buurt-Whatsapp-alertgroep in de wijk Heiakkers/Bloemen- en Bomenwijk is nu heel Hoogerheide en Woensdrecht voorzien van buurt-Whatsapp-alertgroepen.  Dit zijn Whatsapp-groepen waarin buurtbewoners die verdachte situaties signaleren dit met elkaar kunnen delen.

2015-10-09_Hoo_Whatsapp

De Whatsapp-alertgroepen in Hoogerheide en Woensdrecht zijn een particulier initiatief van Joost Hendriks uit Woensdrecht. Het is een samenwerking, via de smartphone app “Whatsapp”, van buurt- of wijkbewoners, om de buurt veiliger te maken.

Hoewel dit een 100% burger initiatief  van  Joost Hendriks is, wordt het wel door de gemeente gefaciliteerd. Zo zorgt de gemeente voor vergaderruimte in het gemeentehuis en het aanmaken van de flyers met inschrijfformulieren die verspreid zijn.  Joost Hendriks initiatief wordt ook ondersteund door leden van de Buurtpreventie teams die de formulieren rondbrengen tijdens hun ronde.

Hoe werkt een Whatsapp-alertgroep
Iedere Whatsapp-alertgroep wordt beheerd door één van de bewoners uit de buurt of wijk en bestaat uit maximaal vijftig personen.  Als er een lid van deze groep iets verdachts opmerkt, kan hij of zij dat delen met alle andere deelnemers. Er kan dan gekeken worden wat de beste manier is om deze situatie aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld zijn: met een aantal buurtbewoners gaan kijken of, in ernstiger gevallen, 112 bellen.

Waar
Nu ook de wijk Heiakkers/Bloemen- en Bomenwijk een Whatsapp-alertgroep heeft is heel Hoogerheide en Woensdrecht actief in de Whatsapp-alertgroepen.  Eind oktober zal  Joost Hendriks een lezing geven over de opzet van een Whatsapp-alertgroep in Calfven en de bedoeling is dat uiteindelijk de hele gemeente  Woensdrecht gedekt wordt.

Om één en ander beheersbaar te houden is er voor gekozen om dit fasegewijs te doen. Daarom is het ook zaak om te wachten tot de flyers in de bus gedaan worden voordat u zich opgeeft, omdat dat het moment is dat de Whatsapp-alertgroep in uw wijk actief kan worden. Zo blijft het overzichtelijk.

Behaalde successen

Hoewel de Whatsapp-alertgroepen nog niet zo lang actief zijn, zijn er al een aantal successen te melden;

  • Er worden momenteel op klaarlichte dag honden gestolen. Een man die een hond stal werd achtervolgd door een bewoner en hij heeft alsnog de hond losgelaten. Dit wordt onmiddellijk doorgegeven op WA-alert en de mensen houden hun honden aan de lijn en kijken uit. Een soortgelijk voorval deed zich afgelopen week ook weer voor bij Tasty Wok. De mensen letten nu op.
  • Tweede succesje is dat mensen elkaar waarschuwden dat er weer Ierse mensen rondliepen die aanbelden om te vragen of ze de dakgoten moesten nakijken. Een vrouw heeft dit toegestaan en moest de rekening duur betalen. Er werd weer op de WA-alert gewaarschuwd en niemand in die wijk deed de deur meer open voor deze lieden.
  • Ook werden er vuilnisbakken omgetrapt door jongens op de fiets. Dit is ook doorgegeven en doordat de jongens het gevoel kregen dat er op hen werd gelet stopten ze hun actie.

Wat is WhatsApp.
Whatsapp is een app (een programma) voor een smartphone.
Binnen deze app kunt u een groep aanmaken en hiermee, aan meerdere personen die in deze groep zitten, tegelijkertijd, een foto of bericht sturen en zo met elkaar “chatten”.

You may also like...