Jaarrekening gemeente Woensdrecht over 2015 komt positief uit

HOOGERHEIDE – Wethouder Groffen heeft op 3 mei 2016 de financiële commissie geïnformeerd over de huidige stand van zaken van het exploitatieresultaat van de gemeente Woensdrecht. Vooralsnog zal de jaarrekening 2015 met 1 miljoen euro positief sluiten, al is het cijfer nu nog niet exact concreet.

2016-05-03_Hoo_BegrotingWethouder Groffen: “Voor het begrotingsjaar 2015 werd aanvankelijk een financieel tekort voorzien van € 350.000,00. Vervolgens hebben wij samen met de gemeenteraad gezocht naar oplossingsrichtingen die moesten voorkomen dat het begrotingsjaar 2015 negatief afgesloten zou worden.“
De gemeente Woensdrecht heeft vooral de budgetten binnen het sociaal domein met voorzichtige aannames vastgesteld. Op het moment van de vaststelling van de begroting 2015 bestond er redelijkerwijs geen volledig zicht op de bestandsgrootte van het aantal te verwachtte cliënten. Het gemeentelijke beleid is erop gericht dat iedereen die zorg nodig heeft, deze ook daadwerkelijk krijgt. Nu blijkt dat er voor deze post veilig, dus ruim, is gebudgetteerd. Dat leidt ten opzichte van de begroting tot lagere uitgaven dan verwacht werd.2016-05-03_Hoo_Martin_Groffen

De jaarrekening 2015 sluit daarnaast positief vanwege een aantal voordelige resultaten dat geboekt is:
Zo zijn op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vorig jaar omvangrijke meevallers gerealiseerd. Het grootste voordeel heeft betrekking op de Wmo-begeleiding in natura. In de huishoudelijke verzorging (zorg in natura + persoonsgebonden budget) is minder uitgegeven. Iedereen heeft zorg ontvangen die nodig was, maar wel met een balans tussen nut en noodzaak. Er is sprake van aanbestedingsvoordelen voor scootmobielen en de vaststelling van de eigen bijdrage heeft ook invloed gehad. In het 3e kwartaal van 2015 werd duidelijk, dat voordelen behaald zouden gaan worden. Deze tendens heeft zich in het 4e kwartaal verder voortgezet.

Overige meevallers zijn gerealiseerd op de grondexploitatie en op de inkomsten uit de gemeentelijke belastingen. Per saldo is op OZB-opbrengsten (als gevolg van een combinatie van aanslagen van vorige jaren, hoger incassoratio en meer WOZ-objecten), op toeristenbelasting (extra inkomsten door nog opgelegde aanslagen over de afgelopen belastingjaren) en op forensenbelasting, een voordelig resultaat over 2015 behaald.
Tenslotte zijn de uitgaven op de bedrijfsvoering ook lager dan begroot.

Afsluiting boekjaar 2015
Wethouder Groffen: “Dat we positief afsluiten is zeker, maar op dit moment is het nog lastig om een concreet definitief getal te noemen. Vanwege de decentralisaties binnen Jeugd en WMO kan de accountantscontrole pas over enkele weken afgerond worden. Pas dan zijn alle benodigde accountantsverklaringen vanuit onze zorgaanbieders beschikbaar. In de loop van mei verwachten we de accountantsverklaring van de SVB, waardoor zekerheid wordt verkregen over de besteding van de toegekende PGB’s.”

You may also like...