Eneco Tour had uitbesteed moeten worden

HOOGERHEIDE – De organisatie van de Eneco Tour zou minder in de papieren gelopen zijn als de gemeente Woensdrecht de organisatie zou hebben uitbesteed aan een externe partij (wielercomité). Die conclusie werd donderdagavond getrokken tijdens de evaluatie van het wielerevenement in de opinieraad.

2015-archief-eneco1

Uit de evaluatienota die wethouder Hans de Waal vorige maand presenteerde blijkt dat circa 10.000 mensen het evenement in en rond Hoogerheide bezochten en nog eens 3,7 miljoen mensen via televisie meekeken. Naast deze positieve cijfers blijkt uit de nota ook dat het evenement 35.000 euro meer heeft gekost dan verwacht.

Veelgehoorde kritiek was dat wethouder sportzaken De Waal té optimistisch is geweest, bij het organiseren van de Eneco Tour. Raadslid Richard Musters van D66 en Ludo Bolders van AKT confronteerden de wethouder met het feit dat hij in maart vertelde dat de helft van het sponsorgeld al binnen was. Dat de teller vervolgens ophield met lopen kwam volgens De Waal doordat grote bedrijven zich terugtrokken als sponsor. “Enkele ondernemingen uit de bouw haakten af als sponsor toen bleek dat hun zakenrelaties op vakantie waren. Ook de signalering (bewegwijzering rondom het evenement red.) konden we normaliter afkopen door vip-kaarten aan te bieden. Maar ook dit bedrijf kon geen vip-kaarten gebruiken in de vakantieperiode.”

2015-12-03_Hoo_OpieraadRaadslid Jaspers van PVDA vroeg zich hardop af of het niet te voorzien was dat de sponsorinkomsten midden in de zomervakantie tegen zouden vallen. De raad ging destijds immers akkoord met het organiseren van het evenement op basis van verwachte kosten van 20.000 euro. Uiteindelijk vielen de kosten ruim twee maal zo hoog uit met 55.000 euro. Een andere vraag die voor hem niet volledig beantwoord werd is hoeveel het evenement in euro’s opbrengt voor de inwoners en ondernemers in de gemeente. “Wat levert het de inwoners op behalve afsluiting van wegen?”, zegt Jaspers. Hij had liever een evaluatie gezien waar de effecten op gemeentelijk niveau uit kwamen, in plaats van op regionaal niveau. “Dát moet de maatstaf zijn; wat voor profijt de inwoners van de gemeente er van hebben, want voor die groep zitten wij in onze stoel.” Volgens sportwethouder De Waal is het niet meetbaar hoeveel geld er door de bezoekers binnen of buiten de gemeente is uitgegeven.

Zowel de raadsleden als wethouder De Waal waren het er over eens dat soortgelijke evenementen in de toekomst beter niet door de gemeente, maar door een externe stichting georganiseerd kunnen worden. Of, zoals raadslid Kielman van de VVD zegt: “Schoenmaker, blijf bij je leest. We moeten als gemeente niet organiseren, maar faciliteren.”

 

2015-archief-eneco2

 

You may also like...