Brabantse Wal Asperge beschermd Europees streekproduct

OSSENDRECHT – Op het aspergeveld van Corné Ooms aan de trambaan werden donderdagmiddag, onder grote belangstelling, de eerste asperges van het seizoen gestoken. [1 video | 13 Foto’s]

2016-04-21_Oss_asperges_001

De Brabantse Wal Asperge, de witte asperge met de licht zoute en niet-bittere smaak, is na drie jaar hard werk van onder andere Corné Ooms en Diana van Lankveld van het RVO, erkent als gecertificeerd en beschermd Europees streekproduct.

Alleen asperges die op de Brabantse Wal, daarvoor de erkende, duurzame methoden zijn geproduceerd, verwerkt en bereid mogen zich Brabantse Wal Asperges noemen.

Rond een uur of drie kwam de bus met genodigden waaronder gedeputeerde van de provincie Noord Brabant mevrouw Annemarie Spierings, de voorzitter van het KIB-ZLTO de heer Hans Huijbers, Europarlementariër de heer Lambert van Nistelrooij en voorzitter van de Telersvereniging de heer Cees van Tiggelen aan op de Trambaan in Ossendrecht.

2016-04-21_Oss_asperges_003

Aspergeteler Corné Ooms begeleide iedereen het aspergeveld op en, onder een heerlijk lentezonnetje, werden de eerste asperges gestoken door onder andere Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, oud wereldkampioen veldrijden Adrie van der Poel en Martin Groffen, voorzitter van de Streekorganisatie Brabantse Wal.

2016-04-21_Oss_asperges_002

Nadat er genoeg asperges gestoken waren werden deze in een kistje gedaan en fietsten Martin Groffen en Adrie van der Poel naar VOF de Weert in Ossendrecht aan de O.L.V. ter Duinenlaan waarop de andere genodigden volgden.

2016-04-21_Oss_asperges_006

Na een drankje, begon om vier uur het volgende onderdeel van het programma.

Dennis van Tilburg, de voorzitter van ProefMei opende de bijeenkomst en na een korte toespraak van Martin Groffen die een stuk uit het gedicht “De verliefde asperge” voordroeg, werd door Dennis van Tilburg en Ed Vreman, directievoorzitter van Rabobank Zuidwest-Brabant het sponsorcontract getekend waardoor Rabobank de hoofdsponsor wordt van ProefMei.

2016-04-21_Oss_asperges_008

Waarschijnlijk de eerste keer dat een Rabobank sponsorcontract getekend werd op een groentekistje.

De bekende Belgische TV presentator Carl Huybrechts nam daarna het podium over voor een panelsessie met onder andere Martin Groffen, Gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant, Annemarie Spierings, de voorzitter van LIB- ZLTO, Hans Huijbers, Europarlementariër Lambert van Nistelrooij en Voorzitter van de Telersvereniging Cees van Tiggelen.

2016-04-21_Oss_asperges_010

In het panelgesprek kwam onder andere de manier van bewaren en bereiden van asperges ter sprake, maar ook hoe een streekproduct als de Brabantse Wal Asperge zich onderscheid van andere producten en hoe de Brabantse Wal Asperge zich verhoud tot bijvoorbeeld asperges uit Limburg. Het panel was hier unaniem in hun oordeel, ze zijn lekkerder.

2016-04-21_Oss_asperges_009

De panelleden bleken minder van de geschiedenis van de asperge te weten dan verwacht. Zo wisten ze niet dat de eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden in een piramide in Egypte, rond het jaar 2750 voor Christus. Ook dat de asperge door de Spanjaarden in Nederland geïntroduceerd werd, was niet bekend. Wel wisten de panelleden dat de Brabantse Wal in de Gouden eeuw, de groentetuin van de VOC was.

Aansluitend aan het panelgesprek kreeg Adrie van der Poel het kistje met Brabantse Wal Asperges overhandigd om dit traditiegetrouw aan de koning te overhandigen.

2016-04-21_Oss_asperges_011

Voordat er begonnen kon worden met het proeven van de heerlijke aspergegerechten presenteerde Femke van Raam van Tapavino uit Bergen op Zoom de bijbehorende “aspergewijn” , Casa Silva uit Chili.

2016-04-21_Oss_asperges_012

Uiteindelijk was het dan zo ver, er kon geproefd worden….. De koks van de restaurants Jagersrust en Non Plus Ultra hadden hun beste beentje voor gezet voor een heerlijke aspergemaaltijd voor de genodigden. Als eerste was er een aspergesoep, gevolgd door een bord met asperges, kriel aardappeltjes en ham. In het toetje was een ander streekproduct verwerkt, namelijk aardbeien.

2016-04-21_Oss_asperges_013

2016-04-21_Oss_asperges_014

2016-04-21_Oss_asperges_016

Rond zes uur was het evenement afgelopen en konden de genodigden weer huiswaards gaan, een stuk wijzer over de geschiedenis van de asperge.

2016-04-21_Oss_asperges_017