Merck Toch Hoe Sterck en ‘het Belegh van Bergen’

BERGEN OP ZOOM – Op het groot Arsenaal was zaterdagmiddag, onder de titel ‘het Belegh van Bergen’ een terugblik naar het soldatenleven van vroeger. Dit alles op de klanken van het Bergs volkslied, Merck toch hoe Sterck.

Cultuur Historische Groep Merck Toch Hoe Sterck organiseerde deze cultuur dag samen met Gemengd Koor CQ, Garnizoenskapel Vaste Verkering en Initiatiefgroep Interbellum. Er waren deze middag diverse activiteiten zoals toneelspel, presentaties, demonstraties, zang en muziek met als rode draad het garnizoensverleden van Bergen op Zoom.
Sinds het tweede grote beleg van Bergen op Zoom in 1622, wat de aanleiding was tot het schrijven van het onofficiele volkslied ‘Merck toch hoe Sterck’, heeft de stad bijna altijd garnizoenen binnen haar muren gehad.

Merck toch hoe Sterck is geschreven door Adriaen Valerius, een belastingontvanger uit Veere. Veere was een van de havens die voor aanvoer van proviant zorgde gedurende de belegering. Onmiddellijk na de aftocht van het Spaanse leger van Spinola, schreef hij Merck toch hoe Sterck, dat later op de melodie van een Engels soldatenlied is gezet.

De organisatie heeft idee om gedurende de komende jaren door te groeien naar een groot evenement in 2022. Dit is namelijk het jaar dat de 400e verjaardag van het tweede grote beleg van Bergen op Zoom in 1622 wordt herdacht.

Informatie en foto’s: René Adriaansen