Oorlogsmuseum Ossendrecht op 4 en 5 mei geopend

OSSENDRECHT – Sinds 2004 is in het voormalige Katholiek Militair Tehuis bij de Koningin Wilhelminakazerne het Oorlogsmuseum Ossendrecht gevestigd. Iedere 2de zaterdag van de maand is het museum geopend evenals volgende maand op 4 en 5 mei.

2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_001
Het kanon aan de Putseweg

Het museum is opgericht door Jan de Jonge, samen met zijn vrouw Janneke, die voor de koffie, thee en administratie zorgt.

Na zijn baan in het onderwijs is Jan begonnen met dit particulier museum in een schuur aan hun huis in de buurt van Goes, maar toen de collectie groter werd, is een nieuwe locatie gezocht en gevonden in het voormalige Katholiek Militair Tehuis bij de Koningin Wilhelminakazerne in Ossendrecht.

Dit geheel particulier opgebouwd en gefinancierd museum doet absoluut niet onder voor heel wat andere oorlogs- en militaire-musea. De ruim honderdtwintig poppen met uniformen van alle mogelijke krijgsmachtdelen van zowel Duitse als Geallieerde kant zijn alleen al de moeite van een bezoek aan dit museum waard.

2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_002
De militair in het midden draagt een uniform dat van een oom van Jan de Jonge is geweest

Al deze poppen staan met hun uitrustingsstukken zoals radio installaties, wapens (tot aan kanonnen aan toe), voertuigen en nog veel meer, opgesteld in de ruimten van het museum.
Met authentiek materiaal afkomstig van bunkers uit de tweede wereldoorlog, zijn ook in het museum bunkers nagebouwd met bijvoorbeeld een Duitse mitrailleur opstelling en een geschutskoepel, compleet met periscoop.

2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_003
Telefoons, handboeken, insignes en andere materialen, allemaal authentiek
2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_004
Motoren en fietsen
2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_005
Een soldaat achter een zwaar machinegeweer
2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_006
Janneke de Jonge bij de ingang van de “bunker”
2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_007
Duitse mitrailleur opstelling in de bunker

De hele inrichting van het museum is in chronologische volgorde. Bij het begin van de rondleiding door het museum is de mobilisatie te zien, met Nederlandse soldaten die in de trein stappen en aan het einde staan Duitse soldaten met een witte vlag.

2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_010
Het einde van de oorlog (let ook op het verbandje bij de rechtse militair)

Als afsluiting is er een documentatiecentrum met honderden boeken en ernaast de koffietafel. De koffie en thee die bezoekers hier kunnen krijgen is bij de toch al niet hoge entreeprijs van vijf euro inbegrepen !

Jaren werken Jan en Janneke al aan dit museum en nog steeds worden nationale en internationale beurzen afgelopen op zoek naar meer en bijzonder materiaal uit de oorlog. Ook wordt met andere musea geruild. Zo is kort geleden een enorm kanon vanuit het Oorlogsmuseum Overloon aan de collectie van het Oorlogsmuseum Ossendrecht toegevoegd.

2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_009
De nieuwste aanwinst, een enorm kanon

Ondanks dat het museum niet dagelijks geopend is, trekt het toch nog ruim twaalfhonderdvijftig bezoekers per jaar uit binnen en buitenland. Dit zijn, naast toeristen en scholen uit Woensdrecht en Bergen op Zoom, ook mensen uit de buurt, verzamelaars en bijvoorbeeld leden van heemkundekringen.

2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_008
Een militaire verbindingspost
2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_011
Documentatiecentrum en koffiehoek

Voor belangstellenden die meer willen weten van de slag om Antwerpen en de Schelde en de gevechten die zich in deze omgeving hebben afgespeeld kan ook de zogenaamde “Battle Tour” georganiseerd worden, een tocht langs monumenten, de plaatsen waar gevochten is en eventueel ook naar de militaire kerkhoven bij Bergen op Zoom.

2016-04-13_Oss_Oorlogsmuseum_012
De Battle Tour gaat langs monumenten en slagvelden

Meer informatie: www.oorlogsmuseumossendrecht.nl

You may also like...