Biobased betaalmuntjes vervangen plastic muntjes bij Gebouw-T
BERGEN OP ZOOM – In januari vervangt Gebouw-T het plastic betaalmuntje voor een muntje van bioplastic, gemaakt uit maïs en zetmeel.
In 2014 starte Gebouw-T het project ‘SHFT to green’. Dit project is gericht op het verduurzamen van bedrijfsprocessen binnen poppodia. Door de aanwezigheid van de Green Chemistry Campus op het terrein van SABIC in Bergen op Zoom heeft Bergen op Zoom een voortrekkersrol op het gebied van biobased technologie en ontwikkeling en daarom was het voor het Bergse Gebouw-T een logische stap om hier gebruik van te maken.
Doordat alle materialen, zowel de basis uit maïs en zetmeel, als de extra toegevoegde stoffen voor het uiterlijk, natuurlijke grondstoffen zijn kan het muntje als het versleten is, tot compost verwerkt worden.
Het is ook heel veilig omdat door de samenstelling van het muntje waarbij de vezels van de maïs zichtbaar is, zo’n muntje niet met een 3D printer na te maken is.
Het muntje is ontwikkeld in samenwerking met Material Sense LAB. Volgens Simone de Waart, directeur van Material Sense LAB, is poppodium Gebouw-T een voortrekker met deze nieuwe muntjes. ‘We hebben dit soort pioniers nodig om op een positieve manier aandacht te vestigen op de transitie naar een circulaire economie, waarin materialen altijd herbruikbaar of biologisch afbreekbaar zijn’, stelt De Waart. Juist een munt is heel geschikt voor dat doel, vindt zij. ‘Een munt vertegenwoordigt een zekere waarde, en is heel tastbaar. Gebruikers komen zo heel letterlijk met de circulaire economie in aanraking.’
Gebouw-T bezoekers die nog een aantal plastic muntjes hebben hoeven zich niet gelijk zorgen te maken. Hoewel vanaf januari 2017 overgegaan wordt op de nieuwe biobased muntjes kan tot juli 2017 nog met de plastic muntjes betaald worden. De plastic muntjes worden gescheiden ingeleverd en kunnen daarna gerecycled worden.
Tot eind januari zijn de biobased betaalmuntjes te zien bij de Biobased Pop-up store in Bergen op Zoom.