Biobased Gebouw-T volop in ontwikkeling

Inmiddels is het een jaar geleden dat Gebouw-T haar plan om zich te ontwikkelen naar biobased poppodium presenteerde.

2015-07-17_BoZ_Gebouw_T

Het podium heeft afgelopen jaar voornamelijk onderzocht hoe zij biobased technologie in haar bedrijfsvoering kan toepassen. Inmiddels zijn de nodige stappen gemaakt.

Op Hemelvaartsdag mocht Gebouw-T als eerste in Bergen op Zoom het bronzen certificaat voor Duurzame Evenementen in ontvangst nemen. Dit voor het Op De T Festival, dat dit jaar ‘Zero Waste’ werd georganiseerd. In het poppodium zelf zijn inmiddels de standaard plastic bekers vervangen voor de duurzame PLA versie, welke gemaakt worden van polymelkzuur. De schoonmaak wordt al enige tijd gedaan met producten op basis van fruit en bladgroen. De volgende stap is een ‘Zero Waste kantoor’, wat gedurende het komende seizoen ook op publieksniveau ingevoerd zal gaan worden. Daarnaast zijn forse stappen gezet in de ontwikkeling van een biobased consumptiemuntje, welke gemaakt gaat worden van aardappelzetmeel.

Een mooi project is tevens uitgevoerd met studenten van AVANS academie St. Joost in Breda. Zij hebben zich gebogen over het vraagstuk om met biobased materialen te komen tot creatieve toepassingen. Ideeën als een DJ booth en achterwand gemaakt van biofoam en een plafondgrid van melk worden nader onderzocht voor toepassing in Gebouw-T.

De projectgroep van ‘SHFT to Green T’, de naam die Gebouw-T aan deze ontwikkeling gegeven heeft, ondervond gedurende het jaar dat biobased nog niet zo vanzelfsprekend is als vooraf gedacht. De ontwikkelingen staan in een beginfase en zijn nog lang niet door iedereen geaccepteerd. Het is een proces van bewustwording die een langere adem nodig heeft. Echter zijn er dit moment zeker ook al mooie ontwikkelingen in gang gezet. Zowel bij bedrijven als onderwijs wordt men zich steeds meer bewust van biobased ontwikkelingen. Zij kijken met interesse naar de ontwikkelingen die in Gebouw-T plaatsvinden, als wel bieden hun samenwerking aan om te ondersteunen in ontwikkeling en onderzoek. Een mooi proces waar Gebouw-T één van de aanstichters van is.

Samenwerking

Gebouw-T werkt voor dit project nauw samen met gemeente Bergen op Zoom, Regio West-Brabant, Biobased Delta en onder andere de GreenChemistry Campus, het Centre of Expertise van de Biobased Delta en Stichting Duurzaam Organiseren. Daarnaast is er een frontrunnersgroep geformeerd waar ook andere poppodia zoals Melkweg in Amsterdam en Doornroosje in Nijmegen aan deelnemen. Deze frontrunnersgroep heeft de intentie producten en methoden die in Gebouw-T succesvol ontwikkeld of uitgetest zijn over te nemen.

Bron:  Gebouw-T

You may also like...