Frans Nefs uit Bergen op Zoom wint de Willem Ivenprijs

OSS – Het gemeentebestuur van Oss stelt elk jaar de Willem Ivenprijs beschikbaar voor het mooiste verhaal of gedicht uit het Brabants Boekenweekboek. Dit jaar werd deze prijs gewonnen door Frans Nefs uit Bergen op Zoom.

Jan Luysterburg en Frans Nefs (Foto: Henk Janssen)

Al twaalf jaar lang heeft Noord-Brabant een eigen boekenweekboek. De redactie over dit boek, dat door Johan van de Berg uit Almere wordt uitgegeven, ligt in handen van Cor Swanenberg uit Berlicum en Hoogerheidenaar Jan Luysterburg. Het boek wordt elk jaar in het plaatsje Lith gepresenteerd. In het Brabants Boekenweekboek zijn verhalen en gedichten verzameld die geschreven zijn in een Brabants dialect.

Toen zes jaar geleden, bij de gemeentelijke herindeling, het plaatsje Lith bij de grotere gemeente Oss werd gevoegd was het toenmalige gemeentebestuur, onder leiding van burgemeester Klitsie erg enthousiast over het idee van een Brabants Boekenweekboek. Zo enthousiast dat ze een prijs beschikbaar stelden voor het mooiste verhaal of gedicht uit het boekenweekboek. Dit werd de Willem Ivenprijs.

De prijs, die een kleurige haan voorstelt, is ontworpen en gemaakt door de kunstenares Jenny Derksen uit Oss. Willem Iven, naar wie de prijs genoemd is, was een belangrijke voorvechter van schrijven, dichten en musiceren in het eigen dialect en had de haan als lievelingsdier.

De onafhankelijke jury, onder leiding van juryvoorzitter Leo Hoeks heeft dit jaar het verhaal ‘Goej kwaod straf z’neige’ van Frans Nefs als winnaar gekozen. De jury was onder de indruk van de originaliteit, humor, zelfspot en het verrassende plot.
Frans Nefs is de derde auteur uit West-Brabant die deze prijs wint. Eerdere West-Brabantse winnaars waren Elly Schepers-Corstjens in 2011 en Jan Luysterburg in 2015.

De uitreiking van de Willem Ivenprijs en de presentatie van ’Verbooie vruchte’, met tekeningen van Iris Bongers, vond op zondag 5 maart plaats in Sociaal Cultureel Centrum De Hoeve in Lith.

Frans Nefs wist tot aan de prijsuitreiking niet dat hij gewonnen had. Men had hem gevraagd naar Lith te komen om zijn tekst voor te lezen aan het publiek omdat hij een maand eerder een oorkonde had ontvangen van Dialectgenootschap De Berregse Kamer vanwege zijn verdiensten voor het dialect van Altere (Halsteren). Natuurlijk mocht hij, na de prijs in ontvangst genomen te hebben, alsnog zijn zijn tekst voorlezen.

Het boek met 49 in Brabants dialect geschreven verhalen en gedichten is vanaf heden in de reguliere boekhandel te koop.