D66 politici enthousiast over gezamenlijke aanpak van de zorg in Woensdrecht

HOOGERHEIDE – Op initiatief van D66 Zuidwesthoek werd in het het gemeentehuis van Woensdrecht maandagmorgen een mini symposium gehouden over de zorg in het bijzijn van enkele landelijke D66’ers .

Vanaf het begin van de maand tot aan de verkiezingen rijden er twee bussen met D66 prominenten door Nederland. Naast folderen en gesprekken met burgers om stemmen te winnen, bezoeken ze, op aanwijzing van lokale partijleden, interessante initiatieven en manieren van werken in verschillende gemeenten.

D66 Zuidwesthoek had de gemeente Woensdrecht voorgedragen om de manier van omgaan met de veranderingen in de zorg.
Door de combinatie van verschillende burgerinitiatieven, de rol van de WMO adviesraad en de inspanningen van gemeenteambtenaren en bestuur was er volgens D66 Zuidwesthoek een situatie ontstaan die als voorbeeld voor anderen kan dienen.

Rond kwart over negen arriveerde de D66 bus op de parkeerplaats bij het gemeentehuis en werden de inzittenden waaronder Tweede Kamerlid Salima Belhaj en kandidaat kamerlid Arend Meijer, door burgemeester Steven Adriaansen en de lokale D66 leden Thierry de Heer en Richard Musters ontvangen.

Na een welkomstwoord door burgemeester Adriaansen gaf Erik de Laet namens de zorgcoöperatie Putte “Zorg om Zorg” een presentatie over de initiatieven en successen van Zorg om Zorg.

De Laet legde uit dat de zorgcoöperatie Zorg om Zorg opgericht werd toen aangekondigd werd dat het verzorgingshuis in Putte zou sluiten, buslijk 105 niet meer naar Putte zou rijden en de bank in Putte haar deuren zou sluiten. Achteraf bleek weliswaar dat alleen het sluiten van de bank doorgegaan is, maar desalnietemin heeft Zorg om Zorg nu een belangrijke taak in Putte.

Zo zijn er momenteel 65 vrijwilligers inzetbaar die in 2016 145 hulpvragen hebben kunnen oppakken. Zaken die door Zorg om Zorg opgepakt worden zijn onder andere het vervoer van mensen naar huisartsenpost en dergelijke, een klusdienst voor kleine klusjes die mensen zelf niet (meer) kunnen uitvoeren en een ontmoetingscentrum voor jong en oud.

Knelpunten waar de zorgcoöperatie tegenaan loopt zijn bijvoorbeeld de kosten die vrijwilligers moeten maken voor een VOG (een Verklaring Omtrent het Gedrag is een verklaring dat gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie) en de juridische organisatie. Omdat Zorg om Zorg het geen stichting maar een coöperatie is, moet er bijvoorbeeld vennootschapsbelasting en BTW betaald worden, wat niet alleen geld maar ook veel tijd en inspanning van de vrijwilligers kost die ze liever aan hun ‘cliënten’ willen besteden.

De Laer was zeker tevreden over de inspanningen en aanpak van de gemeente Woensdrecht en met name over wethouder Lars van der Beek en hij stelde de aanwezige D66 politici dan ook voor, dat als Alexander Pechtold premier wordt, hij Lars van der Beek benoemd als minister.

De wethouder in kwestie, Lars van der Beek was de volgende spreker. Hij vertelde dat er in 2012, toen bekend werd dat er veel ging veranderen in de zorg, een raadswerkgroep is gestart om dit goed aan te kunnen pakken. Hierbij werden ook de KBO, de WMO adviesraad betrokken en tevens werd er samengewerkt met de omliggende Brabantse Wal gemeenten.

Van der Beek benadrukte ook het belang van een goede communicatie met de burgers om negativisme te voorkomen. Er zullen altijd problemen zijn maar van der Beek claimt dat 99% van de problemen op een goede manier opgelost kunnen worden, juist door als gemeente flexibel te zijn en door de samenwerking met andere partijen. “We doen het met elkaar” stelt van der Beek.

Als gemeente moet je zaken ook kunnen loslaten burgerinitiatieven faciliteren en niet proberen alles zelf in de hand te houden zegt van der Beek, “De overheid moet dienstbaar zijn“.

Een mooi voorbeeld hiervan is het initiatief van de KBO voor cliënt ondersteuners. De gemeente zag het nut van deze onafhankelijke cliëntondersteuners en heeft de opleiding van deze vrijwilligers betaald. Ook heeft de gemeente een noodfonds in de begroting opgenomen waarmee urgente zaken die niet binnen bestaande regelgeving passen toch opgelost kunnen worden.

Symposiumleider Thierry de Heer van de lokale D66 moest toegeven, dat het als oppositiepartij moeilijk is om het niet met de aanpak van deze wethouder eens te zijn.

Op de vraag van Arend Meijer of er verschillen zijn tussen de verschillende dorpen binnen de gemeente Woensdrecht antwoordde van der Beek dat die er wel degelijk zijn.

De verschillen zijn onder andere te zien in de inkomensgroepen, in houding en in grootte. In de kleinere kernen als Putte en Woensdrecht zijn de mensen meer betrokken en zijn er meer burgerinitiatieven dan in bijvoorbeeld het veel grotere Hoogerheide.

Ook Ger de Heer van de WMO adviesraad Sociaal Domein en Jeugdzorg, vertelde dat de communicatie tussen de WMO adviesraad en de gemeente goed is.  Dat de wethouder actief de WMO adviesraad vergaderingen bezoekt noemde hij als positief punt en hij vermelde dat de WMO vertegenwoordigd is in de stuurgroep van de zorgcoöperatie en regelmatig overlegt met de dorpsplatforms.

Tweede Kamerlid Salima Belhaj gaf toe onder de indruk te zijn hoe de zorg in de gemeente Woensdrecht is georganiseerd en zegde toe zich in de kamer in te gaan zetten voor het wegnemen van de bureaucratische belemmeringen die er nu nog zijn voor de verschillende burgerinitiatieven.

Na nog even napraten en een groepsfoto vertrok de D66 bus weer naar de volgende bestemming, de gemeente Oosterhout.

 

You may also like...