Kleurrijke Maria Ommegang door Bergen op Zoom (Video en 36 foto’s)

BERGEN OP ZOOM – Voor de 73e keer strok de kleurrijke Maria Ommegang door de historische straten van Bergen op Zoom.

Om drie uur vertrok de stoet vanuit het Markiezenhof. .Na het vertrek bij de Markiezenhof ging het via de route Steenbergsestraat en Fortuinstraat naar de Grote Markt.

Doorkomst door de Fortuinstraat

(foto’s door Erika Jongkees)

Over de Grote Markt trok de stoet daarna via de Hoogstraat, de Kerkstraat, de Huijbergsestraat en de Burgemeester van Hasseltstraat naar de Van Dedemstraat om van daar over de Antwerpsestraat, de Korte Bosstraat, de Bosstraat, de Potterstraat en de Lievevrouwestraat bij de Gevangenpoort uit te komen.

Doorkomst door de Huijbergsestraat

(Foto’s door René Adriaansen)

De Maria Ommegang was oorspronkelijk rond het jaar 1400 begonnen met de vondst van een aangespoelde koningscrucifix. De traditie is destijds in de vergeethoek geraakt maar werd na de tweede wereldoorlog weer in ere hersteld door Kapelaan Ooijens. Dit uit dankbaarheid dat Bergen op Zoom redelijk ongeschonden de oorlog uit gekomen was.

De circa duizend deelnemers aan de omgang, beelden passages uit het Oude Testament en de Zeven Vreugden van Maria uit, zoals beschreven in het Nieuwe Testament. Ook liepen er ruiters en herauten en groepen zoals bijvoorbeeld een Maria Adolphine groep uit Ossendrecht en een groep gildebroeders mee in de stoet. Het thema van de Maria Ommegang dit jaar was ‘Met Maria Danken Voor De Vrijheid’.

Video impressie van de Maria Ommegang

(Video door Erika Jongkees)

You may also like...