Kroonjuwelen bij viering Maria Hemelvaart in de Lourdeskerk

BERGEN OP ZOOM – Bij de plechtige Maria Hemelvaart viering in de Lourdeskerk op maandag 15 augustus, waren de voor de Maria Ommegang gemaakte kroonjuwelen en de jurk voor Maria, die gedragen werd tijdens de Maria ommegang 2016, te bezichtigen.

De oorspronkelijke Maria ommegang werd gehouden op Maria Hemelvaart, 15 augustus. Omdat de naoorlogse Maria ommegang ontstaan is door de belofte van kapelaan Ooijens om de ommegang in ere te herstellen als Bergen op Zoom niet te lijden zou hebben van grof oorlogsgeweld wordt deze gehouden op de dag dat de tweede wereldoorlog formeel is beëindigd.

Deze eucharistieviering op Maria Hemelvaart stond daarom in het teken van de Maria ommegang met Pastoor Paul Verbeek als voorganger.

Naast de indrukwekkende eucharistieviering zelf, waren er in de kerk de door de Oudenbossche kunstenaar Rinus Bouwmeester gemaakte kroonjuwelen van de Maria Ommegang te bezichtigen.

Onderdelen van de kroonjuwelen zijn onder andere de scepter, de kroon van het Christuskind en de Mariakroon.

De scepter is voorzien van een olijftak als symbool van vrede en het wapen van Bergen op Zoom. De rijksappel draagt een vredesduif met olijftak in zijn bek.

De kroon van het Christus kind bevat stukken christ-doorntakken, als verwijzing van het lijden van Christus, en word bijeengehouden door de Davidster omdat Jezus Christus ‘zoon van David’ wordt genoemd. In het midden van de Davidster is de ster van Bethlehem te zien als symbool voor de plaats waar Jezus geboren is.

In de Mariakroon zijn de wapens van de stad Bergen op Zoom, van het Bisdom Breda van de Provincie Brabant en van Paus Franciscus verwerkt met er boven bloemen met 7 blaadjes die de 7 vreugden van Maria uitbeelden en in het hart een Franse Lelie. Ook hier vinden we, tussen de wapens, de ster van Bethlehem terug.

De Mariakroon is geïnspireerd door het lied ‘De Hertoginnen van Brabant’.

2016-08-16_BoZ_Mariaommegang_012

Voor Pastoor Paul Verbeek, kunstenaar Rinus Bouwmeester en de inwoners van Bergen op Zoom wordt 21 september een bijzondere dag. Op die dag zal paus Franciscus in Rome de kroonjuwelen zegenen in het bijzijn van Paul Verbeek en Rinus Bouwmeester.

Ook de speciaal voor dit themajaar ontworpen themajurk voor Maria in de Maria ommegang 2016 werd deze dag tentoongesteld.
De uit Bergen op Zoom afkomstige textielkunstenaar Ward Warmoeskerken, de ontwerper van deze jurk zegt hierover “In opdracht van het Lievevrouw gilde in Bergen op Zoom, ontwierp ik een kostuum dat het jaarthema van 2016 verbeeldt: Maria, Moeder van Barmhartigheid. Om Maria als moeder uit te beelden, werd ik geïnspireerd door een schilderij van Caravaggio. Een Italiaanse meester die als geen ander heiligen wist af te beelden als mensen van vlees en bloed. Jute, eenvoud, eindjes aan elkaar geknoopt: Daarmee toont zich een Maria als mens, als moeder. De ‘barmhartigheid’ van Maria wordt uitgebeeld, middels zeven symbolen: Eén voor elk van de zeven werken van barmhartigheid. Alle in de kleur rood, de kleur van het vuur en van vurige inspiratie: ‘Maria als inspiratiebron, om barmhartigheid door te geven.’ Samen met het Maria-blauw, vormt het rood de kleuren van het thema-kostuum.

Aan de drukbezochte eucharistieviering werd onder andere meegewerkt door het Lourdeskoor en  deelnemers aan de Maria Ommegang met solozang uit de Miriamgroep en een declamatie als zuster Teresa.

Na afloop was er nog gelegenheid om wat na te praten en een kopje koffie te drinken, waar druk gebruik van gemaakt werd.

Foto’s en informatie: René Adriaansen

You may also like...