Natuurlessen en politiek bezoek op de Kraaijenberg

BERGEN OP ZOOM – Brabants Landschap en het Natuurpodium zorgen samen dat er steeds meer scholen de natuur in gaan en ook de politiek is geïnteresserd in de Kraaienberg.2016-05-27_BoZ_KB_001
Vrijdagmiddag kwam Rk Basisschool Lodijke uit Bergen op Zoom met twee groepen 3 met 50 kinderen en 15 begeleiders de Kraaijenberg bezoeken. Ze liepen een Kabouter pad en kregen een les Kriebelbeestjes. Het Kabouterpad werd gelopen in vier groepjes die met Kaboutertassen langs tien in het veld verspreid staande Kabouterpaaltjes liepen.

2016-05-27_BoZ_KB_002
In een Kaboutertas zitten behalve 6 kaboutermutsen een totaal pakket van 10 verschillende spellen/opdrachten die over bos gaan, zo moeten ze bijvoorbeeld met een schilderijlijstje kijken naar hun omgeving  en aan hun medekabouters vertellen waarom ze juist dat stuk bos zo mooi vinden.

2016-05-27_BoZ_KB_003
Terwijl de ene groep het kabouterpad liep ging een andere groep naar het nieuwe educatieve lokaal waar we in de kring een uitleg gegeven werd over ‘Kriebelbeestjes’. Zo waren er pissebedden, die eigenlijk keldermotten heten en wormen die de kinderen konden horen kruipen op een stuk  papier.

2016-05-27_BoZ_KB_004

Na deze uitleg mochten de kinderen in groepjes onder begeleiding van ouders en de juf, naar buiten met een grote bak, een schep, loeppotjes en zoekkaarten, om beestjes op naam te brengen en om beestjes te tekenen. Elke groep werd begeleid door een IVN-gids in opleiding.

2016-05-27_BoZ_KB_005

Een hele andere groep bezoekers waren de D66 fractieleden  van de Staten van Noord Brabant. Van Brabants Landschap vrijwilliger Leo Den Heijer kregen ze uitleg over wat er zoal gebeurt op de Kraaijenberg. De groepen kinderen die bezig waren spraken voor zich.

2016-05-27_BoZ_KB_006

Erik de Jonge liet een prachtige fotoreportage zien van de schitterende natuur van de Brabantse Wal en ook de ontzettende hoeveelheid dumpingen van afval en met name hennepplantage afval in het gebied van Brabants Landschap. Gids Willem de Weert nam de groep mee voor een wandeling door het gebied en gaf uitleg over de geologie.

2016-05-27_BoZ_KB_007Bron: Leo den Heijer
Foto’s: Leo den Heijer

You may also like...