Streekgerechten proeven op Proefmei
BERGEN OP ZOOM – Van donderdag 26 mei tot en met zondag 29 mei staat de binnenstad van Bergen op Zoom in het teken van eten en drinken, met de nadruk op streek gerechten.
Zaterdagmiddag trokken de twee Bergse reuzen, Ansjovion en Aspergilda, vergezeld door het Corps des Fraises of Errebeesjesorkest, van het Markiezenhof de stad in om het begin van weer een dag Proefmei in te luiden.
Ansjovion en Aspergilda zijn in 2003 opgericht en ze worden beheerd door de Stichting Reuzengezelschap De Brabantse Wal. De mannelijke reus Ansjovion ziet er uit als een vissersman, een weervisser en de vrouwelijke reus Aspergilda is de verpersoonlijking van de asperge. Ze staan voor de drie A’s van de streekproducten van de Brabantse Wal: ansjovis, asperges en aardbeien. Sinds 2011 is er een vierde A bij gekomen namelijk van het nieuwe aardappeltje van het naburige Tholen.
Iedereen die door de Bergse binnenstad liep kon zien dat één van de A’s voor ansjovis staat want de straat hing er vol mee.
Diverse scholen op de Brabantse Wal hebben meegedaan aan de voorbereiding van Proefmei. Zo werden er op school moestuintjes gemaakt, die op de Grote Markt tentoongesteld werden.
Het was zaterdag, ondanks dat het KNMI een waarschuwing voor heel slecht weer had afgegeven, heerlijk zomers zodat de meeste terrasjes op de Grote markt en elders gezellig vol zaten.
Brabant Living Lab
De provincie Noord Brabant staat op de Grote Markt het Brabant Living Lab. Een van de onderdelen op het Living Lab is het ‘Rad van participatie’ . Een spel dat bedoeld is om bezoekers van een evenement als Proefmei, te informeren over de rol en taken van de Provincie en in het spel te laten meedenken over beleidsbeslissingen. Hierbij wordt met thema’s gewerkt waarbij eerst door een draai aan het ‘Rad van participatie’ een hoofdthema gekozen wordt, bijvoorbeeld ‘platteland’ of ‘station’ waar dan in de volgende ronde op ingezoomd wordt met zaken als Energie, Toekomst, Economie of Voedsel. Hier moeten de deelnemers dan verder me spelen.
Naast het ‘Rad van participatie’ stond een stand waar uitleg gegeven werd over de rol en mogelijkheden van de stad Bergen op Zoom in de Delta. Op het gebied van economie en toerisme kan Bergen op Zoom en omgeving profiteren van de ligging aan het water. Hier wordt door de gemeente aan gewerkt, zoals bij de restauratie van de Waterschans in Bergen op Zoom, het verdiepen van de vaargeul Zoommeer en innovatieve ontwikkelingen als een getijdencentrale en bellenschermen in de sluizen om zoet en zout water gescheiden te houden.
Een leuk gadget om op een grappige manier de innovatiedrang te illustreren was de fiets-blender. Een soort hometrainer waarin een, voorop de fiets gemonteerde en door het trappen aangedreven blender, een lekker smoothie gemaakt werd.
De komst van werkgelegenheid in Woensdrecht aan de nieuwe F35 straaljager van de Luchtmacht werd gevierd met een F35 simulator waar je een virtuele vlucht met een F35 kon maken
Natuurlijk is tussen alle innovatie, beleid en economie een stukje cultuur ook belangrijk. Ook daar was in voorzien met de ‘Cube of Culture’.
Bij Slagerij de Hamvraag lag heerlijke worst en spek om te proeven, maar het ging er in dit geval niet om vlees te verkopen. Slagerij de Hamvraag is een project van FoodUp! Brabant met Food Cabinet en Ruigwerk. De bedoeling van deze tijdelijk ‘slagerij’ is om te discussiëren over voedsel, en met name vlees. Zoals op de website van FoodUp! ook gesteld wordt “Vegetariër of verstokte vleeseter? Dierenactivist met een duidelijke mening of zoekende twijfelaar? Iedereen vindt wel iets van vlees. Of zou dat moeten vinden.”
Op de stand van Biobased Delta werd gedemonstreerd hoe van aardappelen plastic gemaakt kan worden. Door natuurlijke en lokale grondstoffen te gebruiken wordt de afhankelijkheid van aardolie verminderd, zou de vervuiling moeten afnemen en door deze innovatieve technieken in onze regio in te zetten, onder de kreet “Agro meets Chemistry” zou de economie ook een duw in de goede richting moeten krijgen. Biobased Delta is een project van de provincies Zeeland, Noord Brabant en Zuid Holland. Er zijn al meer dan honderd bedrijven bij betrokken en ook internationaal wordt er aan meegewerkt.
Het is natuurlijk Proefmei, dus er moet geproefd kunnen worden. Bij deze bakkerij werd heerlijke gebak gemaakt in het kader van het ‘Kinderkookgebeuren’ op de Grote markt.
Fort Smakelijk deed de naam Proefmei eer aan. Omstanders konden proeven van heerlijke aspergepastei met een stukje asperge er in. Zo hoort het ook, lekkers proeven op Proefmei !
Ook in het kader van het ‘Kinderkookgebeuren’ was er een stand waar kinderen van de aan het project deelnemende scholen zelf aardbeienjam konden maken van verse aardbeien. Eén van de Brabantse Wal streekproducten.
Het Markiezenhof
Het Markiezenhof stond helemaal in het teken van lekker eten. Op de Culinaire pleinen konden bezoekers genieten van streekgerechten van restaurants van de Brabantse Wal maar dat niet alleen. Ook Belgische gerechten, van restaurants uit Mechelen en Oudenaarde waren te proeven.
In de grote zaal van het Markiezenhof waren alle tafels gedekt met tafelkleden die leerlingen van scholen uit Bergen op Zoom en omgeving gemaakt hadden.
Op de kleine binnenplaats was natuurlijk ook het nodige te eten en drinken maar er was ook veel groente en fruit te zien in een mooie opstelling.
Midden op de binnenplaats was een groot podium waar diverse artiesten optraden, zoals op zaterdagmiddag het duo Shehera & Sybren.
Voor degenen die de Proefmei nog gemist hebben, of er niet genoeg van kunnen krijgen, tot en met zondag gaat Proefmei nog door. Kijk voor het programma op de website van Proefmei.