Reuzenstoet door Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Zondag, op vaderdag, vierden de Bergse Stadsreuzen, Jan metten Lippen en Trui van de Toren hun dertigjarig bestaan. Met een nieuwe jurk voor Trui en in internationaal gezelschap trok de reuzenstoet door het stadscentrum.

De winnaar van de publieksprijs bij de kinderreuzenstoet afgelopen zaterdag, Sancta Gertruda, mocht dit jaar ook meelopen in de Reuzenstoet.

De traditie van de Bergse reuzen is in 1987 op kindervastenavend ontstaan. Op initiatief van Jan van Giels en met hulp van de Stichting Vastenavend en stadsarchivaris Corneel Slootmans zijn de reuzen ontworpen en gebouwd.

De vader-reus, Jan metten Lippen is vernoemd en vormgegeven naar het historische figuur Jan II van Glymes, onder andere bekend vanwege de Markiezenhof die onder zijn leiding gebouwd is. Zijn vrouw, Trui van de Toren, is vernoemd naar de patroonheilige van Bergen op Zoom en van de kerk aan de Grote Markt, Gertrudis van Nijvel.

Jan metten Lippen en Trui van de Toren zijn tijdens de viering van het 700-jarig bestaan van Bergen op Zoom met elkaar getrouwd. Het echtpaar Jan en Trui heeft twee reuzenkinderen, Toontje en Marieke.

You may also like...