Staatsecretaris Jetta Klijnsma bij 25 jaar SSW

BERGEN OP ZOOM – Maandagmiddag was staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jetta Klijnsma, aanwezig bij de viering van het vijfentwintig jarig bestaan van Stichting Samen Werken (SSW).

2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_001

Stichting Samen Werken is vijfentwintig jaar geleden op initiatief van de gemeenten Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom opgericht. Het oorspronkelijke doel van SSW was invulling geven aan het Jeugd Werk Garantieplan en Banenpool. Het Jeugd Werk Garantieplan en Banenpool bestaan al lang niet meer maar SSW is nog steeds actief om kwetsbare mensen uit de samenleving een plekje in de maatschappij te geven door zinvolle bezigheden, dagbesteding en eventuele doorstroom naar betaald werk.

Om dit vijfentwintig jarig jubileum te vieren was de werkplaats van SSW ingericht als een soort theaterzaal om de honderden gasten te ontvangen. Terwijl de gasten binnenstroomden zorgde Gandi Istyfan op de piano voor een feestelijke sfeer terwijl andere vrijwilligers de koffie en thee inschonken en gebakjes uitdeelden.

2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_002
Directeur van SSW, Marco Klaassen, in de fietsenwerkplaats
2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_003
Gandi Istyfan op de piano
2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_004
Koffie, thee en lekkere gebakjes

Toen de staatssecretaris gearriveerd was heette Marco Klaassen, directeur van SSW iedereen welkom en gaf het woord aan Wethouder Yvonne Kammeijer van Bergen op Zoom, tevens voorzitter van het bestuur van SSW. Zij roemde de warme omgeving die SSW biedt aan de kwetsbare groepen in onze maatschappij en de kans die deze mensen krijgen om te participeren in de samenleving. Omdat goede beheersing van de Nederlandse taal, inclusief het lezen en schrijven heel belangrijk is, verzorgt SSW ook taalcursussen.

Het voortbestaan van SSW is lang niet altijd zeker geweest. Met de komst van de Participatiewet volgden er fikse bezuinigingen van de overheid maar dankzij de samenwerking met organisaties als de Traverse Groep, SDW, GGD, Leergeld en Dynamo heeft SSW zijn werk voor de kansarmen in de samenleving kunnen doorzetten.

2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_005
Een zaal vol belangstellenden

Staatssecretaris Klijnsma benadrukte nog een keer hoe belangrijk samenwerking is. Samenwerking tussen Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom maar ook de samenwerking tussen de diverse organisaties zodat cliënten niet “van het kastje naar de muur gestuurd worden”. Volgens Klijnsma is het heel belangrijk dat in onze maatschappij iedereen kan meedoen.

2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_006
Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jetta Klijnsma

Aansluitend aan de toespraak van Kleinsma werden de contracten ondertekend voor de samenwerking tussen SSW en praktijkschool Het Kwadrant, onderdeel van de De Lowys Porquinstichting. Namens Kwadrant tekende Stefan Cépèro, bestuursvoorzitter van de Lowys Porquinstichting en namens SSW tekende de bestuursleden Yvonne Kammeijer, Lars van der Beek en Cors Zijlmans. Respectievelijk wethouders sociale zaken van Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen.

2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_007a
De samenwerking is een feit, de overeenkomst is getekend
2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_017
v.l.n.r. Stefan Cépèro, Yvonne Kammeijer, Jetta Klijnsma, Lars van der Beek en Cors Zijlmans

Na dit formele gedeelte was er gelegenheid om rond te kijken bij de stands van de diverse partners van SSW en het kunstwerk in aanbouw te bewonderen dat kunstproject Krot&Co in samenwerking met de mensen van SSW aan het maken is. Het bestaat aan de buitenkant uit oude printplaten van afgedankte computers, om de hardheid en complexiteit van het leven in onze maatschappij aan te geven, maar de binnenkant van het kunstwerk moet zacht en gevoelig worden.

Terwijl de stands en het kunstwerk bekeken werden, konden er ondertussen rondetafel-gesprekken gevoerd worden met onder andere de staatssecretaris. Ook hier was veel belangstelling voor.

2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_008
Rondetafel gesprekken met onder andere Jetta Klijnsma
2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_009
Even nog een gebakje eten en de stands van de partners van SSW bekijken
2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_010
Jan Nederveen van Krot&Co en Pierrette Schoon —  Veel publiek rond het kunstwerk
2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_011
Er waren diverse stands van partners van SSW

Als laatste officieel gedeelte van het programma opende Klijnsma, met het uitpakken van een bord van het ‘Doorgeefpunt’ de nieuwe vestiging van het Doorgeefpunt binnen de muren van de SSW.
Bij het Doorgeefpunt kunnen mensen goede spullen die ze niet meer nodig hebben afgeven en kunnen mensen die geen geld hebben voor de basis levensbehoeften die hier gratis afhalen. Onder basis levensbehoeften worden kleding, beddengoed, keukengerei en bijvoorbeeld toiletartikelen gerekend.

Het Doorgeefpunt is geopend van maandag tot en met donderdag van
09:30 tot 12:30 uur.  Het adres is Parallelweg 68 te Bergen op Zoom.

2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_012
Pierrette Schoon van het Doorgeefpunt
2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_013
Het ‘Doorgeeftpunt’ bord wordt uitgepakt

Het bord voor aan de gevel werd uitgepakt en aan Pierrette Schoon van het Doorgeefpunt overhandigd waarmee het formele gedeelte van de bijeenkomst afgelopen was en de aanwezigen uitgenodigd werden om de ruimte van het Doorgeefpunt te komen bekijken.

2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_014
Doorgeefpunt vrijwilligers Arnold, Pierrette, Ingrid, Anja en Marian

Bij een feestelijke gelegenheid hoort ook feestelijk eten en drinken en hier was uitstekend voor gezorgd. Naast de koffie en gebak bij binnenkomst was er buiten bij de ingangshal drinken te krijgen en hadden een aantal dames voor exotische hapjes gezorgd. Zo werden er Somalische Congolese, Syrische en ook Nederlandse lekkernijen rondgebracht. Een smakelijke afsluiting van dit jubileumfeest.

2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_015

2016-10-10_BoZ_SSW_25jaar_016

Het bestuur van SSW bestaat nu uit de wethouders sociale zaken van Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom. Omdat wethouders maar voor een bepaalde tijd gekozen worden, zoekt de stichting nog een bestuurslid van buiten de politiek om de continuïteit te waarborgen.

You may also like...