Vrijheid geeft Blijheid in de Flor van Putte kamer

OSSENDRECHT – Ad Rooms, oud hoofdredacteur van het Brabants Nieuwsblad, opende zondagmiddag in De Blauwe Pauw de expositie ‘Vrijheid geeft Blijheid’.

Oud hoofdredacteur van het Brabants Nieuwsblad, Ad Rooms

In de Flor van Putte kamer in restaurant De Blauwe Pauw krijgen elke paar maanden verschillende kunstenaars de kans hun werk te exposeren. Vanaf zondag 23 april tot half juli zijn de werken van de kunstenaressen Karin van de Looij en Anne-Marie Dagelinckx te bewonderen in deze expositieruimte.

De opening

Nadat de dames symbolisch de sleutel van de expositieruimte uit handen van Koos Filé ontvangen hadden, werd de expositie door de oud hoofdredacteur van het Brabants Nieuwsblad, Ad Rooms, officieel geopend. In zijn toespraak haalde hij de verschillen en overeenkomsten tussen de beide dames aan.

Koos Filé, van de Flor van Putte Stichting, overhandigt de sleutel aan de dames
Anne-Marie en Karin, blij met de sleutel

Na de officiële opening konden de kunstwerken bewonderd worden. Nu eerst door de genodigden en daarna de komende tijd ook door andere kunstliefhebbers.

Terwijl de gasten met een drankje in de hand de werken konden bewonderden zorgde Olaf Heijnen voor een passende muzikale begeleiding met zijn Franse en andere chansons!

Olaf Heijnen zong chansons tussen de schilderijen

Karin van de Looij

Karin voor haar schilderij ‘De Blauwe Pauw’

Als je Karin van Looij ziet, dat denk je meteen aan kleur. Haar lievelingskleur is rood maar ze houdt ook van kleurig in het algemeen en laat dat duidelijk in haar kleding en in haar werk zien.

Het thema van deze expositie, ‘Vrijheid geeft Blijheid’ komt ook van Karin. Van schilderen voelt ze zich blij en vrij en toen ze deze titel aan haar vriendin en mede exposant Anne-Marie Dagelinckx voorstelde was die het er meteen mee eens dat dit een goede titel was voor deze expositie.

Karin hield altijd al van kleur en creativiteit maar pas toen ze negen jaar geleden een paar schilder-workshops had gevolgd besloot ze om er echt serieus mee aan de gang te gaan.

Dubai

Nu heeft ze ondertussen een opleiding van zeven jaar aan de kunstacademie in Antwerpen achter de rug, waar ze met ‘met een groot onderscheid’ (‘met lof’ in Nederland) voor geslaagd is. Het groot onderscheid kwam met name door haar kleurgebruik.

Veel inspiratie haalt Karin uit haar werk als Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, werk dat ze al veertien jaar doet.

Van de opbrengst van de verkochte schilderijen van Karin bij deze expositie, schenkt zij 10% aan de Flor van Putte Stichting als dank voor de kans om haar werk hier te exposeren.
Meer over Karin is te vinden op haar website karinvandelooij.nl.

Knipoog

Karin en Anne-Marie kennen elkaar via Stichting Arsis Kunst en Sociëteit waar beide kunstenaressen bij aangesloten zijn.

Anne-Marie Dagelinckx

Anne-Marie bij een van haar, door de weervisserij geïnspireerde, werken

In tegenstelling tot Karin, die pas later begonnen is met schilderen, is Anne-Marie al haar leven lang met kunst bezig. Het begon met het ontwerpen van mode. Omdat er ook brood op de plank moest komen opende ze een modewinkel in de Steenbergse straat. Ruim twintig jaar geleden wilde Anne-Marie meer vrijheid in haar werk en is gestopt met de winkel om zich voor 100% aan de kunst te kunnen wijden. Anne-Marie is een veelzijdig kunstenaar want ze ontwerpt niet alleen mode maar schildert en maakt keramiek en ook beeldhouwwerk.

Een sculptuur van de hand van Anne-Marie Dagelinckx

Anne-Marie kiest er bewust voor om haar werken geen naam of titel te geven. Dat laat ze graag aan de kijker over en bewonderaars van haar werk zijn er over de hele wereld. Zo heeft ze bijvoorbeeld een periode in Zuid Afrika gewerkt. Ook in Frankrijk heeft Anne-Marie gewerkt en onder andere geëxposeerd in de hoofdstad Parijs en in Troyes een stad in de Champagnestreek.

In Bergen op Zoom geeft Anne-Marie cursussen pottenbakken, schilderen en boetseren aan leerlingen van het Rijks en het Roncalli. Voor het Markiezenhof werkt ze samen met een collega aan het programma ‘De Zilverkaravaan’. Een historisch programma over de geschiedenis van het zilver, vanaf de oude Egyptenaren, de Vikingen en verder, als lesmateriaal voor scholen.

Een door de Maria Ommegang geïnspireerd werk

Voor het werk op bovenstaande foto haalde Anne-Marie inspiratie uit de Maria Ommegang in Bergen op Zoom. Haar vader zat in het bestuur van de Maria Ommegang en heeft er zelfs een boek over geschreven. Stukken tekst uit het boek zijn in het schilderij, dat Maria moet uitbeelden, verwerkt.

Detail van de in het schilderij verwerkte tekst

De Maria Ommegang is een belangrijke inspiratiebron voor Anne-Marie. Haar vader was er altijd bij betokken en ook Anne-Marie is actief bij dit Bergs evenement. Zo komen een aantal kostuums voor de Maria Ommegang van de hand van Anne-Marie.

Meer over Anne-Marie en haar werk is te zien op haar Facebook pagina www.facebook.com/anne.dagelinckx.

You may also like...