’t kot bekaant te klèèn tijdens Wjeeldrechts Dikteej (video)

HOOGERHEIDE – Met 33 deelnemers was ’t kot bekaant te klèèn tijdens het vijfde Grwoot Wjeeldrechts Dikteej in café ’t Klavertje in Hoogerheide. Corné Dingemans won de eerste prijs.


Nog nooit eerder was het zo stil in het café aan de Raadhuisstraat. De deelnemers schreven in opperste concentratie mee met teksten die werden voorgelezen door Adri van Zunderd en Jan Luysterburg. “Oos moeder kreeg nor laank zaoge èèndelek d’re zien: ze kreeg ’n blommetöntje”, klonk het door de café.

Het verhaal over het bloementuintje (blommetöntje) stond bol van de bloemen in verband met het jaarmotto ‘in geure en kleure’. Zo betekenen de woorden Boeretuile, Floerebroeke en Goudsblomme respectievelijk Duizendschoon, Muurbloem en Goudsbloem.

In de finaleronde waren er meerkeuzevragen zoals ‘Wa d’ies affronteere?’ en ‘Wa d’ies ‘ne Bonte Piet?’* Tot slot waren er gezegdes die afgemaakt moesten worden en open vragen.

tonprater Merijn Klippel
tonprater Merijn Klippel

Tussen de rondes van het dictee dreef tonprater Merijn Klippel (Rini Stok) op komische wijze de spot met tal van politieke thema’s. Dweilband ’t nuk me niks zorgde voor passende muziek waarbij Prins Fon I, Nar Crammerke, Grwootste Boer Theodoor, Garde Lwooike d’n Derde en veel anderen de polonaise inzetten. Ook de Wjeelzangers zorgden na het dictee voor sfeervolle muziek.

Onder de deelnemers waren drie Woensdrechtse raadsleden: Ad Pijnen, John Mathijssen en Reinier Schuurbiers. De laatste deed het bijzonder goed, want hij eindigde vlak naast het podium. Ook de andere twee behaalden een zeer verdienstelijk resultaat, volgens de organisatie.

Het Grwoot Wjeeldrechts Dikteej is georganiseerd door Karnavalsstichting de Snoeken en de Werkgroep Dialecten van Heemkundekring. Onder de deelnemers waren drie afgevaardigden van Dialectgenootschap de Berregse kamer. Tijdens het 23ste dictee dat zij eerder deze maand hielden waren ook vier mensen uit Wjeeldrecht (Hoogerheide/Woensdrecht) aanwezig. Jan Luysterburg uit Hoogerheide behaalde zelfs winst.

drie afgevaardigden van Dialectgenootschap de Beregse kamer

Dat wil niet zeggen dat het Wjeeldrechts (oud-Hoogerheids/Woensdrechts) hetzelfde is als het Bergs, volgens Fon van Zunderd. “Het oud-Hoogerheids/Woensdrechts heeft meer Antwerpse invloeden. Bergs heeft invloeden uit Noord-Holland”, zei hij uit. “Er is dan ook sprake van een goede verhouding tussen Wjeeldrecht en ’t Krabbegat”, voegde hij eraan toe.

De derde prijs werd gewonnen door: Ad Borremans (tot nu toe drie keer winnaar en twee keer derde) met 32 fouten. Tweede prijs ging naar: Brigit Bakx-Hermans uit Bergen op Zoom met 31 fouten. Eerste prijs en winnaar van de Felix Verbeek Wisselbeker is Corné Dingemans met 30 fouten.

*= affronteere = beledigen
*= Bonte Piet = ScholeksterLet op: Bovenstaande is een 360°video waarbij u zelf kunt rondkijken!

Adri van Zunderd

Schrijfblaodje
Prins Fon kijkt toe
Jan Luysterburg

De jury aan het werk
Dweilband ’t nuk me niks
Dweilband ’t nuk me niks
Polonaise

You may also like...