Tienduizend euro beschikbaar voor inburgerings-initiatieven

HOOGERHEIDE – De gemeente Woensdrecht heeft voor het komende jaar een budget van €10.000,- beschikbaar gesteld voor het ondersteunen van initiatieven van burgers, maatschappelijke organisaties en ondernemers, voor de inburgering van statushouders.

JKr_Hoo_Gemeentehuis

Het komende jaar is een ‘pilot’ (proefperiode) om uit te vinden of dit concept de inburgering van statushouders bevorderd. De reden dat dze pilot nu gestart wordt, is dat er van statushouders een ‘participatieverklaring’ verwacht wordt, die een verplicht onderdeel wordt van het inburgeringsexamen.
Statushouders worden geacht hun betrokkenheid bij de Nederlandse samenleving te laten zien en moeten ook bereid zijn om daar actief aan bij te dragen.
Na een jaar zal het college de pilot evalueren.

2015-10-03_BoZ_vluchtelingen_011
Vluchtelingen bij de opvang in Bergen op Zoom in 2015

Portefeuillehouder Lars van der Beek: “Het college vindt het belangrijk dat statushouders goed inburgeren. We zijn ervan overtuigd dat dat beter verloopt als zij kennismaken met de eigen woonomgeving en met de Nederlandse en lokale waarden en normen. We willen niet wachten tot de participatieverklaring volgend jaar verplicht wordt. Er zijn al diverse activiteiten opgezet door organisaties en vrijwilligers die bijdragen aan de integratie van statushouders. De gemeente waardeert deze inspanningen en is bereid om hier ook financieel aan bij te dragen”.

Strippenkaart
De gemeente Woensdrecht gaat hiervoor werken met een ‘strippenkaart’.  Op deze strippenkaart staan een aantal doelen vermeld waar de statushouder aan moet voldoen. Doelen zijn bijvoorbeeld kennis maken met de eigen omgeving of oriëntatie op de lokale arbeidsmarkt. Door deel te nemen aan activiteiten die in de gemeente zijn georganiseerd, kunnen zij een ‘strip’ op hun strippenkaart laten aftekenen.
Om de participatieverklaring te behalen moeten de statushouders een volle afgetekende strippenkaart kunnen laten zien. Van der Beek: “Statushouders komen op deze manier in contact met welzijnsorganisaties, verenigingen, clubs en potentiële werkgevers en leren het leven in Woensdrecht beter kennen.”

Actiekaart
Burgers, maatschappelijke organisaties en verenigingen die ideeën hebben om mee te helpen aan de
inburgering van statushouders en hier een bijdrage van de gemeente voor nodig hebben, kunnen hun idee invullen op een actiekaart. De Brede Welzijnsinstelling (BWI) coördineert het participatieverklaringstraject als onderdeel van de maatschappelijke begeleiding.  De actiekaarten zullen na de zomerperiode door de gemeente verspreid worden onder inwoners, (maatschappelijke) organisaties en verenigingen. De actiekaart zal tegen die tijd ook op de website van de gemeente komen te staan.

Voorbeeld
Een voorbeeld van zo’n inburgerings-initiatief vanuit de gemeenschap, is het koffieuurtje voor statushouders en ‘gewone’ inwoners van Woensdrecht. Deelnemers hieraan zijn elke woensdagochtend van half tien tot half twaalf welkom in het gebouw van de protestantse Kerk aan Dorpsstraat 10 in Ossendrecht.

2016-02-17_Hoo_BWI_contract
Ilse Stecher en Lars van der Beek tekenden het contract over het begeleiden van statushouders

De betrokkenheid van het BWI
In een bijeenkomst op 17 februari dit jaar, tekende Ilse Stecher namens het BWI en wethouder Lars van der Beek namens de gemeente, het contract over het, door het BWI begeleiden van statushouders in de gemeente Woensdrecht. Mede dankzij een groep vrijwilligers, verzorgd het BWI sindsdien de begeleiding en ondersteuning van de statushouders binnen de gemeente Woensdrecht.

 

You may also like...