Woensdrecht gaat reisdocumenten thuis bezorgen

HOOGERHEIDE – Per 1 mei wordt het voor inwoners van Woensdrecht mogelijk om bestelde reisdocumenten tegen een kleine vergoeding thuis te laten bezorgen.

Nadat eind 2016 een wetswijziging is aangenomen die het thuisbezorgen van reisdocumenten mogelijk maakte, is er een pilot gestart om inzicht te krijgen in de behoefte en de ervoor in rekening te brengen kosten. Uit de pilot bleek dat circa 20% van de aanvragers van reisdocumenten van deze service gebruik maakte en dat een tarief van €4,95 door de gebruikers in de pilot als redelijk werd ervaren.

Hoewel de raad hier in april nog een definitief besluit over moet nemen, wordt voorlopig uitgegaan van het in de pilot gebruikte tarief van € 4,95 bij één document en €9,95 bij meerdere documenten.  De raad moet hierover beslissen omdat deze bedragen minder zijn dan de werkelijke kostprijs en deze service de gemeente dus geld kost.

Het thuisbezorgen zal gedaan worden door de AMP Groep. Dit is een bij de overheid geregistreerd bedrijf dat aan speciale eisen moest voldoen voor wat betreft de veiligheid van de betreffende documenten. Zo moeten opgeslagen documenten bijvoorbeeld in een kluis bewaard worden.
Bij de bezorging kan de aanvrager van het document kiezen uit bezorgtijden van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 22:00 uur en op zaterdag van 08:00 uur tot 17:00 uur. Via website of telefoon kan een afspraak gemaakt worden binnen een blok van 3 á 4 uur binnen deze periodes. Als de eerste poging tot bezorgen mislukt zal er een tweede afspraak gemaakt kunnen worden. Mislukt dit ook dan gaat het document terug naar het gemeentehuis.

Burgemeester Steven Adriaansen vertelde blij te zijn dat de gemeente deze service kan bieden. Hij verwacht dat bijvoorbeeld oudere of slecht ter been zijnde mensen, die nu een taxi moeten nemen om naar het gemeentehuis te komen, of mensen die door hun werk moeilijk naar het gemeentehuis kunnen komen, deze service zullen gebruiken.

Voor het aanvragen van de betreffende documenten moet de aanvrager, in verband met identificatie en het afnemen van een vingerafdruk nog wel naar het gemeentehuis komen.