Handen uit de mouwen op natuurwerkdag Vijverhoeve

HUIJBERGEN – Tijdens de jaarlijkse natuurwerkdag staken tien vrijwilligers de handen uit de mouwen op landgoed Vijverhoeve in Huijbergen.

20161105-natuurwerkdag-015

Landgoedbewoners Etienne Schoenmakers en Emmy van Overdijk helpen zelf ook actief mee. “De natuurwerkdag begint bij ons echt een traditie te worden”, zegt Van Overdijk. “Toen we er jaren geleden mee begonnen stonden we met drie man te werken. Nu zijn er mensen bij die we ieder jaar terug zien. Er wordt hard gewerkt op zo’n dag, maar het is ook erg gezellig. We hebben een lekker lunch, tussendoor nog een bakje koffie, en als we klaar zijn drinken we nog een glaasje bij de haard.”

20161105-natuurwerkdag-020Onder begeleider van natuurwerker Erwin Teijgeler wordt er het nodige werk verzet op het landgoed van ruim zestien hectare. Teijgeler houdt zich het hele jaar bezig met het natuuronderhoud en maakte het plan van aanpak. “Ik werk meestal alleen, met zoveel man werken is een leuke afwisseling. Ik let wel goed op dat alles veilig gebeurt”, zegt Teijgeler. Op de wisselvallige herfstdag worden wilgen geknot, Lindes langs het beekje geplant en Amerikaanse vogelkers gerooid. “Vogelkers is een uitheemse plant die zich snel uit woekert als je er niks aan doet”, legt hij uit.

Resy Smaak uit Huijbergen is in het dagelijks leven actief als administratief medewerker in het ziekenhuis. Dit jaar doet ze samen met haar man Jan Schreuders voor de zesde keer mee op het landgoed. “We fietsen en wandelen graag door de natuur. Hier werken voelt als iets terug doen van de natuur waar we zo van genieten”, zegt ze. “Vooral het wilgen knotten is erg leuk. Lekker in de bomen klimmen en takken afzagen. Het is wel zwaar werk, dus het scheelt een keertje naar de sportschool gaan.”

20161105-natuurwerkdag-021
Werk voor jong en oud
20161105-natuurwerkdag-016
Etienne Schoenmakers doet tape aan de jonge boompjes zodat reeen ze niet opeten
20161105-natuurwerkdag-019
Jan van Tongeren is er vanaf (natuurwerk)dag één bij
20161105-natuurwerkdag-018
Gesnoeide takken worden gebruikt voor een houtwal
20161105-natuurwerkdag-017
Snoeien en maaien rond de poel op landgoed Vijverhoeve

 

 

You may also like...