Unieke combinatie van een rondleiding door een natuurgebied en een gezellige fair

HUIJBERGEN – Zaterdag hadden bezoekers de mogelijkheid voor een unieke combinatie van een rondleiding door een natuurgebied dat normaal ontoegankelijk is en een gezellige fair in een prachtige oude schuur op Landgoed De Vijverhoeve

Landgoed De Vijverhoeve

Het idee voor een fair op De Vijverhoeve is ontstaan door de plannen met 2e hands kleding en brocante van Cecile Ruigers. In haar 2e hands kleding winkeltje in de Raadhuisstraat in Hoogerheide wilde ze ook brocante van haar vriendin Emmy van Overdijk gaan verkopen maar de ruimte was wat krap en zo werd het idee geboren om meerdere zaken te combineren in een grotere ruimte, in dit geval de oude schuur op Landgoed.

Emmy en Etienne, de eigenaars van De Vijverhoeve vonden dit een heel goed idee en zo ontstond de eerste ‘Fair op De Vijverhoeve’.

De fair in de oude boerenschuur
Rondsnuffelen tussen de hebbedingetjes

In de oude schuur stonden stands met exclusieve 2de hands kleding, tassen en schoenen, met 2e hands boeken, kunst en brocante en natuurlijk was er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Kunst en antiek
Emmy van Overdijk met één van haar schilderijen

Uiteindelijk zijn er voldoende belangstellenden gevonden om de oude boerenschuur met een aantal gezellige stands om te toveren tot een mooie stijlvolle fair.

Naast de 2e hands kleding en brocante van de initiatiefneemsters van de fair was er een stand met bloemen van ‘bei Hanneke’ en waren er, onder andere, schilderijen te zien van de hand van Kirsten Mouws en Emmy van Overdijk.  Ook Jose Bakker had een stand met brocante en op het gebied van welness konden Ilja Lobbert en Manon Bagbag de bezoekers alles vertellen.

Een oude schuur vol leuke stands met van alles en nog wat

De fair opende om tien uur en tegen elf uur moest er voor het parkeren van de auto’s al gebruik gemaakt worden van een stuk daarvoor vrijgemaakt weiland. Op dat moment waren alle parkeerplaatsen rond de schuur al bezet. Gelukkig kwamen er ook veel bezoekers met de fiets.

De boerenschuur waar de fair gehouden werd, is onderdeel van het Landgoed De Vijverhoeve. Dit landgoed is, onder leiding van eigenaar Etienne Schoenmakers, van akkerbouw gebied veranderd in een uniek natuurgebied. Normaal is dit natuurgebied, omdat het nog in ontwikkeling is, nog niet toegankelijk voor het publiek maar gedurende de fair hadden de bezoekers de kans om een rondleiding door dit bijzondere natuurgebied te krijgen.

Onder leiding van Etienne maakten groepjes belangstellenden een wandeling van circa een half uur over het landgoed, waarbij Etienne uitleg gaf over alles wat er te zien was.

De eerste groep vertrek voor de rondleiding onder leiding van Etienne

Toen de huidige eigenaars, Etienne en Emmy de boerderij in 2002 voor het eerst zagen stond het gebouw vrijwel op instorten en nadat ze het in 2003 gekocht hadden is het totaal gerenoveerd. De buitenkant is als rijksmonument gerestaureerd en aan de binnenkant is eigenlijk een compleet nieuw huis gebouwd.

Het bakhuis naast de boerderij was ondanks restauratiepogingen toch ingestort en is geheel nieuw, maar in oude stijl opgetrokken en vormt een mooie aanvulling op de gerestaureerde boerderij. Het wordt nu gebruikt voor cursussen en workshops voor Etienne en Emmy’s adviesbureau ESO dat ze runnen onder het motto ‘Ziel en Zakelijk’.

Het bakhuis en de woning en rechts is nog net de schuur te zien

De boerderij was in het verleden een zogenaamde ‘wandelende boerderij’. Vroeger, als er een stuk van het gebouw erg slecht was, werd er een nieuw stuk aan gebouwd en het oude gedeelte stortte in of werd gesloopt. In het weiland naast de huidige boerderij bleken resten van een oudere versie te liggen. Het bleek dat de plaats van de boerderij door de jaren heen tientallen meters is opgeschoven door deze manier van ‘onderhoud’.

Niet ver van het bakhuis ligt de brandvijver. Vroeger, toen er nog niet overal stromend water beschikbaar was, moesten boeren zelf zorgen dat er in geval van brand, bluswater beschikbaar was Daarom werd naast een boerderij vaak een brandvijver aangelegd.  Uit grondonderzoek bleek dat dit ook hier het geval was geweest en na uitgezocht te hebben waar de vijver destijds gelegen had, is hij opnieuw uitgegraven en in oude glorie hersteld.

De in ere herstelde brandvijver

Landgoed De Vijverhoeve ligt als een ‘flessenhals’ tussen de natuurgebieden De Wouwse Plantage en grenspark De Kalmthoutse Heide. Omdat het de bedoeling is dat wild zoals reeën via dit natuurgebied en niet via de akkers van de omliggende boerderijen van het ene naar het andere gebied lopen (en daarbij de oogst beschadigen) zijn er op De Vijverhoeve op diverse plaatsen drinkpoelen aangelegd. Hierdoor wordt de route over het landgoed voor het wild aantrekkelijker en worden de akkers van de boeren ontzien.

Dat dit werkt blijkt niet alleen uit de tevreden reacties die eigenaar Etienne van zijn buren krijgt maar ook uit het grote aantal sporen van reeën in de modder langs het water.

Eén van de drinkpoelen, met heel veel wild sporen langs de oever

En er waren niet alleen sporen van reeën te zien. Ook de dieren zelf lieten zich, weliswaar op een afstandje, aan de wandelaars zien, als levende illustratie van Etienne zijn betoog.

De reeën lieten zich ook nog zien

In huis worden muggen en dergelijke als een plaag gezien maar in de natuur zijn ze heel belangrijk als voedsel voor vogels en andere kleine dieren. Op De Vijverhoeve is daarom een stuk moerasland gecreëerd door een stuk grond uit te  graven en de aarde op een wal daarnaast te leggen. Daardoor is een stukje beschut moerasland ontstaan waar zelfs met uitsterven bedreigde vogels weer een plekje kunnen vinden in hun natuurlijk omgeving.

Etienne geeft uitleg over de moerasstrook

De strook moerasland sluit weer aan bij één van de drinkpoelen op het landgoed. Om te voorkomen dat de poel dichtgroeit met riet en andere waterplanten wordt steeds de helft van de poel schoongemaakt zodat de biodiversiteit in de andere helft behouden blijft en geen kale lege poel ontstaat.

Een drinkpoel, half met riet en waterplanten begroeid

Het landgoed De Vijverhoeve ligt pal op de Belgische grens. In de eerste wereldoorlog heeft langs het landgoed, dat toen nog een boeren bedrijf was, ook de zogenaamde  dodendraad gelopen. Een hek dat onder hoogspanning stond en moest voorkomen dat Belgen vanuit het door de Duitsers bezette Vlaanderen naar het neutrale Nederland zouden vluchten.

De Vijverhoeve ligt pal op de grens met België

Na afloop van de wandeling konden de deelnemers op de fair nog een kopje koffie of thee nemen en nog even op jacht gaan naar dat ene bijzondere koopje.

Op dit moment is de overgang van akkerbouwgrond naar natuurgebied nog in ontwikkeling en de komende jaren moet de natuur zich, met de nodige hulp van de mens, nog herstellen tot de oorspronkelijke natuur weer in volle glorie aanwezig is. De verwachting is dat dit nog drie tot vijf jaar zal duren maar daarna zal het natuurgebied ook opengesteld worden voor wandelaars over paden die nu ook al aangelegd worden.

Links: Landgoed De Vijverhoeve en ESO Strategie & Bedrijfsplan

 

You may also like...