Kunst te koop voor een nieuw afdak

OSSENDRECHT – Alles was zo mooi opgeknapt bij Museum Den Aanwas. Althans dat leek zo. Maar nader onderzoek wees uit dat ook het afdak helemaal achter op het perceel totaal verrot is en dringend moet worden vervangen. Uiteraard in een stijl die past bij de rest.

2016-07-28_Oss_Aanwas_001
Museum Den Aanwas in Ossendrecht is er de laatste jaren veel op vooruitgegaan. Het hoofdgebouw staat netjes in de verf, achter de goed onderhouden leilinden. De versleten tentoonstellingsunit achter het gebouw is verwijderd en vervangen door een mooie nieuwe ruimte. Het karkot stond na een storm op instorten en is vervangen door nieuwbouw. De omheining is volledig vernieuwd, evenals de bestrating. Het enige dat nu nog moet gebeuren is het verwijderen en vervangen van een totaal verrot afdak. En dat staat nu als urgent op het programma.

Al de bouwactiviteiten hebben echter veel geld gekost. Bij de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Zuidwesthoek, de stichting die de gebouwen van Heemkundekring Het Zuidkwartier beheert, is de bodem van de schatkist dan ook inmiddels wel in zicht. Maar gelukkig is er nog een geldbron beschikbaar, een heel bijzondere zelfs.

Enkele jaren geleden heeft kunstenaar Jac van Nes een prachtig kunstwerk gemaakt. Het is een combinatie van een aquarel met een pentekening in Oost-Indische inkt en het verbeeldt de twee rijksmonumenten die door de stichting worden beheerd en in gebruik zijn door de heemkundekring: Heemhuisje ‘t Kwartier (een arbeidershuisje/keuterboerderijtje uit 1875 aan de Binnenweg te Hoogerheide) en Museum Den Aanwas te Ossendrecht. Van dit kunstwerk zijn honderd afdrukken gemaakt, die door de kunstenaar eigenhandig zijn genummerd. Het was de bedoeling dat grote sponsoren een ingelijst exemplaar van dit kunstwerk ontvingen en dat is ook gebeurd.

2016-07-28_Oss_Aanwas_002

Nu grote sponsoren echter zeer zeldzaam geworden zijn heeft de stichting besloten er een andere bestemming aan te geven, iets waar de kunstenaar overigens volledig achter staat. De afdrukken, die 33 x 40,5 cm meten, worden zonder lijst te koop aangeboden. Leden van Heemkundekring Het Zuidkwartier betalen € 30,00 en niet-leden € 40,00 voor een genummerde en dus unieke afdruk. Daarbij ontvangen ze dan tevens een toelichting bij het kunstwerk van kunstenaar Jac van Nes.

De opbrengst komt volledig ten goede aan de vervanging van het afdak. En het spreekt vanzelf: op is op, er worden geen afdrukken bijgemaakt.

Wie in aanmerking wil komen voor zo’n unieke afdruk kan contact opnemen met de voorzitter van de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Zuidwesthoek, de heer Dees Verbeek, telefoon: 0164-616196, e-mailadres: dverbeek@ziggo.nl .

Museum Den Aanwas in Ossendrecht is tot en met oktober elke tweede en vierde zondag van de maand geopend voor het publiek van 13:30 tot 16:30 uur. De toegang is gratis.

Meer informatie over Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Zuidwesthoek, Heemkundekring Het Zuidkwartier, Museum Den Aanwas en het nu te koop aangeboden kunstwerk kunt u vinden op de site van de heemkundekring: www.hkk-zuidkwartier.nl.

Bron: Heemkundekring Het Zuidkwartier

You may also like...