Heemhuisje ’t Kwartier op Google Maps te zien

HOOGERHEIDE – Heemhuisje ’t Kwartier aan de Binnenweg in Hoogerheide is voortaan te bekijken vanaf de bureaustoel en zelfs vanuit de luie stoel. Hoogerheidenaar Vincent Krijtenburg heeft namelijk onlangs 360-graden-opnamen van de binnen- en de buitenkant van dit rijksmonument gemaakt. Die beelden zijn nu voor iedereen vrij te bekijken op het internet.

Verbazing
Jan Luysterburg, de voorzitter van Heemkundekring Het Zuidkwartier, de vereniging die het voormalige woonhuis/keuterboerderijtje in gebruik heeft, keek zijn ogen uit. Vincent Krijtenburg, journalist en fotograaf van beroep, had hem gevraagd of hij 360-graden-opnamen mocht maken van ’t Kwartier. Natuurlijk mocht dat. Vincent had immers ook bij een eerdere gelegenheid al filmopnamen gemaakt van het huisje en dat leverde destijds een prachtig promotiefilmpje op.

De honderden aanwezigen hebben dit kunnen constateren tijdens de gala-avond van de Lion’s Club Woensdrecht, toen deze Business Awards uitreikte en tevens een tweetal goede doelen steunde. Heemkundekring Het Zuidkwartier was er daar één van.

Toen hij de deur had opengemaakt en de filmer welkom had geheten, verwachtte Luysterburg dat er een grote hoeveelheid spullen moest worden uitgeladen. Niets bleek minder waar. Een statief met daarop één camera met meerdere lenzen en een afstandbediening, dat was alles.

Getuige
Daarna was de voorzitter getuige van de werkwijze van vakman Vincent. Of toch eigenlijk niet helemaal, want bij elke opname moesten beide mannen ervoor zorgen dat ze niet in beeld kwamen. Ze mochten zich dus niet in dezelfde ruimte bevinden als de camera, want deze maakte telkens een opname van 360 graden in de rondte. Dat betekende dan ook voortdurend verstoppertje spelen. Na anderhalf uur was het karwei geklaard en konden de mannen bij een ‘kommeke’ koffie nog wat nakaarten.

Tijdens dat nakaarten legde Vincent de mogelijkheden van dit medium uit. Je kunt er ruimten mee zichtbaar maken waar andere mensen nooit kunnen of mogen komen. Mensen in een rolstoel bijvoorbeeld, die voor hen onbereikbare plaatsen toch eens graag zouden willen bekijken. Maar het is ook mogelijk dat bijvoorbeeld een makelaar een dergelijk filmpje van een te koop staande woning op zijn site plaatst. Het is in elk geval een medium dat veel toekomst lijkt te hebben.

Bekijken
Vincent had nadien nog een volledige dag nodig om zijn opnamen zodanig te bewerken dat ze geschikt waren voor publicatie. Maar nu zijn ze voor iedereen intensief en langdurig te bekijken op Google maps. Wij nodigen u dan ook graag uit om dit te doen, rechtstreeks op Google Maps (goo.gl/maps/ZKgsucj9fFE2) of via de speciale website www.heemhuisje.nl. U kunt zelfs naar de zolder, waar u tevens kunt bekijken hoe het dak er op dit moment nog uitziet. Hopelijk is dit binnenkort volledig opgeknapt.

Bent u nog niet erg vertrouwd met dit nieuwe medium? Dan is er gezorgd voor nuttig oefenmateriaal in de vorm van een video die ook op Heemhuisje.nl en op Youtube (www.youtube.com/watch?v=QPeXYgvOLk0) te vinden is. Daar kunt u op uw gemak uitproberen hoe het een en ander in z’n werk gaat, terwijl u toch al het gebouwtje van binnen en van buiten kunt bekijken. Op de site van de Heemkundekring (www.hkk-zuidkwartier.nl) kunt u natuurlijk meteen ook allerlei bijzonderheden lezen over dit huisje, dat dateert uit 1875.

Meer over de mogelijkheden van 360 graden fotografie vind u op de site van Vincent Krijtenburg (http://www.vincentkrijtenburg.nl/360-fotografie-en-video/).

Bron: Heemkundekring Het Zuidkwartier

2016-10-13_Hoo_Heemhuis_002

You may also like...