Ligging aan de grens actueel onderwerp

OSSENDRECHT – Zaterdagmiddag opende burgemeester Steven Adriaansen de thematentoonstelling over de ‘ligging aan de grens’ in streekmuseum Den Aanwas. Een onderwerp met veel verhalen uit het verleden. Heden ten dage is het het nog steeds een actueel item.

“De ligging aan de grens met België beïnvloedt al eeuwenlang de cultuur en manier van werken in onze regio”, zei de burgemeester in zijn openingstoespraak. Hoewel de landsgrens tegenwoordig nauwelijks 20160416-oss-museum-002merkbaar is, waren er tijden dat de grens een stuk harder was. Burgemeester: “Denk maar aan de tijd van de Eerste Wereldoorlog, waarin talloze mensen de grens over gingen. Dat is nu nog terug te zien in de stambomen van veel inwoners van deze streek.” Tijdens die oorlog sloten de Duitsers de grens tussen Nederland en België. Ze deden dit in april 1915 met het geëlektrificeerd hek met de bijnaam ‘dodendraad’.

Tegenwoordig is de grens minder hard. “Maar dat is geen vanzelfsprekendheid”, aldus de burgemeester. Hij verwees daarbij naar de grenscontroles naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. “Daardoor realiseer je je wel dat het verdrag van Schengen er voor zorgt dat je zo de grens over kan gaan en niet meer hoeft te wachten bij de Douane.”

De tentoonstelling werd symbolisch geopend door het openen van een slagboom. In de nieuwe unit achter streekmuseum Den Aanwas is aandacht voor grenspalen, het dodenhek, smokkelen en vluchten. Het thema ‘Ligging aan de grens’ is bedacht door Franka Stoutjesdijk, oud-voorzitter van Heemkundekring het Zuidkwartier. Volgens de huidige voorzitter, Jan Luysterburg, komt de stichting jaarlijks met een nieuw thema, wat voor extra aantrekkingskracht moet zorgen. De tentoonstelling is iedere tweede en vierde zondag van de maand te bezoeken tussen half twee en half vijf. De toegang is gratis.

20160416-oss-museum-003
Jan Luysterburg aan het woord

20160416-oss-museum-001

20160416-oss-museum-004

20160416-oss-museum-005

20160416-oss-museum-006

You may also like...