“Met droge ogen beweerd dat er 800 burgers waren gesneuveld”

OSSENDRECHT – Jan van Elzakker geeft in Ossendrecht een lezing over het verdriet van Woensdrecht rondom bezetting en bevrijding.

20161025-janvanelzakker
Jan van Elzakker te zien tijdens zijn voorbereiding op de lezing. | Foto: Frans Klaassen van de Werkgroep Fotografie van Heemkundekring Het Zuidkwartier

De aanleiding om in de gebeurtenissen rondom de bezetting en de bevrijding te duiken was voor Jan van Elzakker was een onjuiste publicatie in een krant. “Er werd in dit verhaal met droge ogen beweerd dat er in Woensdrecht 800 burgers waren gesneuveld, nog meer dan het toenmalige aantal inwoners zelfs! Het misverstand was ontstaan doordat men de begrippen slachtoffers en gesneuvelden door elkaar ging noemen. Toen ik kritisch daarop had gereageerd met de term ‘lariekoek’, moest ik na mijn A ook met een B antwoorden en dus de realiteit uitzoeken. De voordracht nu in eigen huis op 30 oktober aanstaande en die van een jaar geleden voor een andere vereniging over ‘Het Verdriet van Woensdrecht rond Bezetting en Bevrijding’, werd het resultaat van mijn onderzoekingen in verband met doden, gesneuvelden, slachtoffers, verliezen, afvallers, krijgsgevangenen, omgekomenen, gedupeerden, en wat voor termen men al niet kan gebruiken in dit verband.”

Van Elzakker vervolgt: “Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2015 bij het monument op de grens van de kerkdorpen Woensdrecht en Hoogerheide werd door ondergetekende in naam van Heemkundekring Het Zuidkwartier al aandacht besteed aan de omgekomen burgers van de toenmalige gemeente Woensdrecht, door die met naam en toenaam te noemen en te herdenken. Deze presentatie bij de dodenherdenking bracht mij tot op de dag van vandaag dicht bij de nabestaanden, waarvan de meesten tot op heden een behoorlijke dosis verdriet met zich meedragen.”

Op zondag 30 oktober 2016 verzorgt Hoogerheidenaar Jan van Elzakker namens Heemkundekring Het Zuidkwartier in de zaal van Hotel Dekkers te Ossendrecht een lezing over ‘Het verdriet van Woensdrecht rondom Bezetting en Bevrijding’. De lezing begint om 10:00 uur en eindigt omstreeks 12:30 uur. De toegang is gratis, zowel voor leden als niet-leden.

Tijdens de voordracht op zondag 30 oktober ligt voor de pauze de nadruk op het groot en klein verdriet van de mensen uit de periode van de eerste 4 weken van de Tweede Wereldoorlog: de bezettingsdagen in mei. Wat gebeurde er zoal in die eerste dagen en weken onder de bevolking?Het accent ligt dan op de verdwenen vaders en zonen. En na de pauze ga ik in op het verdriet van onze inwoners in de toenmalige gemeente als het gaat over het leed van de nabestaanden waarvan familieleden de dood vonden, en onder welke omstandigheden dat gebeurde. En wel voornamelijk gedurende de laatste weken in oktober 1944, toen er sprake was en is van eigenlijk vermoorde burgers en anderszins omgekomen plaatsgenoten tijdens en rond De Slag om Woensdrecht.

Bron: Heemkundekring Het Zuidkwartier