Opleidings- en trainingscentrum voor de wielersport in maart klaar

OSSENDRECHT – Woensdagmiddag presenteerden projectleider Sven Willemsen en wethouder Martin Groffen de stand van zaken bij de realisatie van het nieuwe opleidings- en trainingscentrum voor de wielersport bij het ZuidWestHoek College.

Projectleider Sven Willemsen geeft uitleg over het project

Een verrassing voor de Martin Groffen, die zich als verantwoordelijk wethouder al jaren ingezet heeft voor dit Wielercentrum, was dat bekend werd gemaakt dat het hoogste punt van het trainingsparcours de naam ‘Col du Martin’ zal krijgen.

Bij de presentatie in het ZuidWestHoek College waren burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht aanwezig, leden van RSC de ZuidWestHoek, de directeur van het ZuidWestHoek College, Piet Antonissen en andere belanghebbenden.

Veel belangstelling voor de presentatie

Na een korte introductie door Communicatieadviseur Jan Prop en wethouder Martin Groffen gaf projectleider Sven Willemsen een uitleg over de voortgang van het project.

Wethouder Martin Groffen en projectleider Sven Willemsen

De 1e fase met veel aandacht voor de natuur
Bij de aanleg van deze trainingsfaciliteiten is er ook veel aandacht voor de natuur. Op het trainingsterrein wordt momenteel vierenhalve hectare bos verwijderd en wordt de oorspronkelijke beekloop hersteld. Het terrein wordt aangepast voor het verminderen van de ontwatering van het gebied en delen van het terrein zullen worden omgevormd naar natte en droge heide met stuifzand, zoals het terrein oorspronkelijk ook was.

De 2e fase waar de trainingsfaciliteiten worden aangelegd
In maart zal gestart worden met de 2e fase, de aanleg van de trainingsfaciliteiten. Deze zullen bestaan uit een verhard wielerparcours van circa 1300 meter, de trainingsfaciliteiten voor veldrijden en mountainbiken en een BMX startheuvel. Het verharde wielerparcours krijgt een gedeelte geasfalteerd wegdek, een gedeelte straatklinkers en een gedeelte kinderkopjes (kasseien).

Het verharde parcours zal langs de buitenrand van het terrein lopen en een stuk over de weg van het ZWH college naar de Putseweg. De trainingsfaciliteiten voor veldrijden en mountainbiken op het middenterrein zullen niet zozeer op het trainen van snelheid maar op het trainen van de techniek gericht zijn.

Het terrein door de jaren heen

Na de presentatie van Sven Willemsen werd het terrein, waar nu hard aan gewerkt wordt, bezocht om de vorderingen te bekijken.

Onderweg naar het trainings-terrein

De projectleider legde in het terrein ook uit hoe het parcours zou gaan lopen en waar de nieuwe en oude waterlopen lagen. Ook werd hier door wethouder Hans de Waal bekend gemaakt dat hier, op het hoogste punt van het parcours, de ‘Col du Martin’ zal komen.

Wethouders Hans de Waal en Martin Groffen op de ‘Col du Martin’
De beek die in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht zal worden

Het beheer van het opleidings- en trainingscentrum
Het opleidings- en trainingscentrum zal beheerd gaan worden door een nog op te richten stichting. Het wielercentrum zal niet alleen door de studenten aan het ZWH College gebruikt worden maar ook door lokale wielerclubs gehuurd kunnen worden. Ook de KNWU ziet mogelijkheden om talenten hier te laten trainen.

Bij de bouw van het ZWH college is al rekening gehouden met het medegebruik van bepaalde faciliteiten zoals kleedkamers. Door de zonering van het beveiligingssysteem en aparte ingangen geeft het medegebruik geen conflicten met de normale functies van de school.

Eén masterplan voor de omgeving
Het wielercentrum wordt aangelegd bij het ZuidWestHoek-College, naast Natuurpoort de Volksabdij, één van de onthaalpoorten van het grenspark Kalmthoutseheide-De Zoom. Voor dit hele gebied is een overkoepelend plan gemaakt waarbij de verschillende gebruikers zoals wandelaars, mountainbikers, wielrenners en andere gebruikers een eigen locatie krijgen. Door de ontwikkeling van het gebied volgens dit plan aan te pakken ontstaan er voldoende mogelijkheden zonder de Natura 2000 doelstellingen in gevaar te brengen.

Natuurpoort De Volksabdij is de plek waar recreatieve mountainbikers kunnen starten op een van de MTB routes over de Brabantse Wal en door het Grenspark. Naast het startpunt voor mountainbike tochten is het ook een startpunt voor natuurwandelingen door het gebied, is er de Volksabdij met zijn activiteiten en restaurant de Blauwe Pauw. Het nieuwe trainingscentrum sluit hier mooi op aan.

You may also like...