Vlinder-Idylle bij Volksabdij geopend
OSSENDRECHT – Met het onthullen van een kunstwerk van Jack de Crom door burgemeester Adriaansen samen met directeur Jan van Til van de Volksabdij en een groep kinderen van BSO De Spetter, werd de vlinder-idylle officieel geopend.
De kinderen van BSO De Spetter werden voorafgaand aan de opening bij de Blauwe Pauw als vlinders geschminkt, behalve één jongen die een vleermuis veel stoerder vond.
Samen met Marisa Godschalk en Jan van Til van de Volsabdij, burgemeester Adriaansen en Kars Veling van de Vlinderstichting ging het hele gezelschap daarna naar het kunstwerk van Jack de Crom dat met een doek aan het zicht onttrokken werd. Burgemeester Steven Adriaansen vertelde eerst aan de kinderen waarom vlinders en bijen zo belangrijk zijn voor het groen in de groene gemeente Woensdrecht en Kars Veling van de Vlinderstichting liet nog wat foto’s zien en vertelde nog wat meer over vlinders en bijen.
Daarna mochten alle kinderen naar voren komen om te helpen bij de onthulling van het kunstwerk waarna de vlindertuin officieel geopend was.
Bij een vlindertuin horen vlinders en daarom had Kars Veling een kooi met zo’n vijftig koolwitjes meegenomen die in het bijzijn van de kinderen, door de burgemeester losgelaten werden. Veel vlinders vlogen direct de mooie tuin in om te gaan eten, maar sommige werden aangetrokken door de vel gekleurde kleren van sommige kinderen en gingen daarop zitten. Vlinders die niet meteen wegvlogen werden heel voorzichtig door de kinderen op hun vinger gezet en in de natuur gezet.
Daarna werd er een stukje door de vlindertuin gewandeld en werd er door Kars Veling uitleg gegeven bij het bijenhotel. Naast de honingbijen die door imkers gehouden worden in bijenkorven, zijn er een heleboel wilde bijensoorten. Doordat er steeds minder natuur over is komen deze bijensoorten in gevaar. Door het plaatsen van zo’n bijenhotel bij een plek waar de bijen hun eten kunnen vinden, hebben de bijen weer een plek waar ze zich kunnen voortplanten. De bijenlarven zitten in de dichtgemaakte gaten in het bijenhotel en komen in het voorjaar naar buiten. Een bijenhotel is afgeleid van de natuurlijke nestgelegenheid van wilde bijen in de natuur, meestal dode bomen, boomstronken en afgewaaide dikke takken.
Bij het kunstwerk aan het begin van de vlindertuin zongen de kinderen van BSO De Spetter, met een mooi gekleurde papieren vinder in de hand, een speciaal voor de gelegenheid gemaakt lied. Marisa Godschalk en Jan van Til van de Volsabdij kregen daarna een door de kinderen gemaakte collage met vlinders met de tekst van het liedje er op.
Voor de kinderen was er na afloop bij de Blauwe Pauw nog een zakje chips en een beker limonade.
Deze vlinder-Idylle is 800 vierkante meter groot en de 36e vlinder-Idylle van de Vlinderstichting in Nederland. Deze vlindertuinen zijn ook hard nodig want doordat boerenland steeds intensiever bewerkt wordt en gemeentes en Rijkswaterstaat de bermen van wegen regelmatig maaien, is er steeds minder voeding te vinden voor vlinders en bijen in de natuur. De locatie waar deze vlindertuin zich bevind is een deel van de vrijgekomen grond waar vroeger het gebouw van het Mollercollege stond.
Deze vlindertuin is in oktober 2013 ingezaaid. In het begin stonden er vooral klaprozen maar met de tijd wordt het gebied qua begroeiing steeds gevarieerder, waardoor er ook weer verschillende soorten bijen en vlinders op af komen. Om te voorkomen dat het gebied weer bos wordt, moet er wel eens per jaar gemaaid worden maar door elke keer zo’n twintig procent van de begroeining ongemoeid te laten, blijft er voor de vlinders en bijen voldoende voeding beschikbaar.
De Volksabdij is naast de vlindertuin ook bezig met het ontwikkelen van een speelbos voor kinderen, direct achter de speeltuin bij de Blauwe Pauw. De bedoeling is dat kinderen hier lekker kunnen ravotten, klimmen en hutten bouwen. Ook wordt er gekeken naar aparte ruimte in de natuur voor wandelaars en mountainbikers zodat deze elkaar niet in de weg zitten en de mountainbikers niet door kwetsbare stukken natuur fietsen maar wel een uitdagend pad kunnen rijden.
Meer informatie over de vlinder-Idylles is te vinden op de website van de Vlinderstichting.