Eén dag niet. Wat doen we tegen inbraken ?

WOENSDRECHT – De gemeente Woensdrecht doet mee met de derde landelijke actiedag tegen woninginbraken ‘1dag niet’ met diverse activiteiten.

2016-10-28_Huij_Buurtprev_001
Buurtpreventieteam Huijbergen met wijkagent Chris van der Veen en burgemeester Adriaansen

Buurtpreventie
Eén van de preventieve maatregelen die het aantal inbraken moeten terugdringen is het werk van de buurtpreventieteams. In de verschillende kernen van Woensdrecht lopen in totaal meer dan honderd deelnemers in buurtpreventieteams rond. Alleen al door hun aanwezigheid op straat hebben zij een preventieve werking op de criminaliteit. Bovendien maken zij mensen opmerkzaam op gevaarlijke situaties zoals deuren die niet op slot zitten en ramen die open staan.

2016-10-28_Huij_Buurtprev_002
Toekomstig buurtpreventieteam, Thijn, Sanne en Sanne met burgemeester Adriaansen

Vrijdagmiddag liep Burgemeester Adriaansen mee met twee buurtpreventieteams, eerst in Huijbergen en later op de dag in Woensdrecht.
Burgemeester Adriaansen vertelde, voor het vertrek met het buurtpreventieteam in Huijbergen, dat er in Ossendrecht kort geleden twee inbraken waren zonder braak, omdat de inbrekers zo naar binnen konden lopen. Door de inzet van de buurtpreventieteams om mensen hier attent op te maken, zou dit soort inbraken tegengegaan moeten worden. Ook is er in de maand november elk jaar een piek in het aantal inbraken te zien. Daarom is het nu extra belangrijk om, nu het eerder donker wordt, alert te zijn op ongewone situaties en personen.

De route van het buurtpreventieteam Huijbergen liep niet alleen door de bebouwde kom van Huijbergen, maar ook een stuk door het bos. Dat dit niet voor niets is bleek wel uit het feit dat er, gedurende de wandeling met de burgemeester, een plek vol restanten van een hennepkwekerij werd aangetroffen.

2016-10-28_Huij_Buurtprev_004
Afval van een hennepkwekerij in het bos bij Huijbergen

Afgezien van het tegengaan van criminaliteit zorgen de buurtpreventieteams ook voor het doorgeven van ongewenste situaties zoals plekken met veel zwerfafval of kapot straatmeubilair en defecte straatverlichting aan de gemeente.

2016-10-28_Huij_Buurtprev_005
Kapot straatmeubilair wordt direct per smartphone app aan de gemeente doorgegeven

Whatsapp-alert
Na de ronde van het team van Huijbergen meegelopen te hebben, vertrok de burgemeester naar Woensdrecht. In Woensdrecht, in de Dorpsstraat vlakbij het Mariabeeld werd het eerste bordje, dat er een whatsapp-alertgroep actief, is onthuld door burgemeester Adriaansen, Joost Hendriks en wijkagent Chris van der Veen. Het bord hangt onder het bord van de buurtpreventie.

2016-10-28_Hoo_Whatsapp_001
Het bordje wordt onthuld

Joost Hendriks is de initiatiefnemer en coördinator van de whatsapp-alertgroepen in de gemeente Woensdrecht. Momenteel zijn in alle kernen behalve Putte de samenwerkende whatsapp-alertgroepen actief. In totaal zijn er bijna achthonderd whatsappgroep deelnemers. De deelnemers zijn ingedeeld per wijk. De wijken vallen weer onder een regiegroep per dorpskern en die regiegroepen vallen weer onder een regiegroep voor heel de gemeente Woensdrecht. Joost Hendriks gaf nog wel aan in gesprek te zijn over de aansluiting van Putte bij de whatsapp-alertgroepen in de gemeente Woensdrecht.

2016-10-28_Hoo_Whatsapp_004

Wijkagent Chris van der Veen vermelde dat de politie juist de hulp van de burgers nodig heeft om criminelen te kunnen betrappen omdat criminelen meestal niet actief zijn als de surveillanceauto van de politie langs komt.

2016-10-28_Hoo_Whatsapp_003

Na de onthulling van het whatsapp bordje liep burgemeester Adriaansen vanaf vier uur nog een stukje mee met de buurtpreventie van Woensdrecht.

You may also like...