Insecten, hazen en vogels in natuurlijk akkerranden Brabantse Wal

WOENSDRECHT – De belangstelling voor aanleg van natuurlijke- en bloemrijke akkerranden is bij burgers en agrariërs op de Brabantse Wal groot. Toch ziet het er niet naar uit dat het aantal hectare toeneemt. Oorzaak is de subsidiepotjes die niet toereikend zijn. Dat zegt Ernst Verwer, gebiedscoördinator van ANV Brabantse Wal.

20160824-akkerranden-05

20160824-akkerranden-01
Verzamelen bij de Beijaartshoeve in Woensdrecht

Woensdagavond kwamen leden van de Agrarische Natuurvereniging (ANV) Brabantse Wal bijeen voor een excursie over dit onderwerp. Op recreatieboerderij De Beijaartshoeve in Woensdrecht verzamelde het gezelschap van 15 man zich. Normaal is de opkomst bij ANV excursies hoger, zegt ANV voorzitter Jan Denissen. “Ongeveer de helft van de honderdvijftig leden is agrariër, met het warme en droge weer van deze dagen hebben zij hun handen vol aan het oogsten en beregen van de gewassen”, zegt hij.

ANV Brabantse Wal is in 2001 opgericht met als doelstelling het faciliteren en stimuleren van het behoud, ontwikkeling en versterking van de natuur voor en door boeren en burgers, rekening houdend met een juiste balans tussen werken, wonen en recreëren. De vereniging is actief in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht, en heeft zowel boeren als burgers als leden. “We houden ons vanavond bezig met bloemrijke akkerranden, maar ondernemen nog veel meer activiteiten in het landschap. Denk aan de aanleg van paddenpoelen, het plaatsen of behouden van knotwilgen en hakranden of de aanleg van wandelpaden”, zegt Denissen.

Ernst Verwer is gebiedscoördinator van de vereniging, en neemt de bezoekers mee naar een perceel aan de Rijzendeweg. Hij schat dat er momenteel ongeveer 110 hectare natuurlijke akkerranden op de Brabantse Wal te vinden zien, waar de natuur de vrij hand heeft. Deze randen van enkele meters breed worden niet bespoten of bemest. Grondeigenaren hebben hier profijt van omdat een betere biodiversiteit noodzakelijk is voor bijvoorbeeld bestuiving van gewassen. Boeren gebruiken vierkante meters waar ze anders geld mee zouden verdienen, daarom staat er een vergoeding tegenover de aanleg en behoud van zo’n rand. Veelal komt deze vergoeding van het Rijk.

20160824-akkerranden-02
Ook knotwilgen en de ‘Woensdrechtse koeien’ (Alpaca’s) verdienen aandacht

Na de veldexcursie gaf Dave Dirks van Steunpunt Agrarisch Natuurbeheer een presentatie met het thema “Vier jaar Bloeiend bedrijf, akkerranden voor natuurlijke plaagbeheersing”. In de presentatie kwam het belang van akkerranden aan de orde. Er bestaan verschillende soorten natuurlijke akkerranden. De meest tot de verbeelding sprekende is de bloemenrand die insecten aantrekt voor bestuiving. Een andere functie van insecten is het in stand houden van een biologisch evenwicht. Natuurlijke vijanden van ongewenste insecten kunnen veel profijt hebben van een natuurlijke akkerrand. Denk hierbij aan Sluipwespen, Lieveheersbeestjes en Gaasvliegen die luizen bestrijden.

Ook bieden natuurlijke akkerranden huisvestingskansen voor vogels, hazen en ander wild. Perceeleigenaar Jan van Beek uit Woensdrecht heeft al ruim zes jaar een natuurlijke akkerrand aan de Rijzendeweg in Woensdrecht. “Ik zie regelmatig tientallen hazen die beschutting vinden in de begroeiing. Verder komen er elk jaar veel jonge vogels op de zaadrijke planten af. Ook in de winter vinden de vogels er eten. Hartstikke leuk!”, zegt Van Beek.

20160824-akkerranden-03

20160824-akkerranden-04

You may also like...