Officiële plaatsing eerste wegwijspaaltje Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide

WOENSDRECHT/KALMTHOUT – Vrijdag plaatsten Steven Adriaansen, de burgemeester van Woensdrecht en Lukas Jacobs, de burgemeester van Kalmthout, een eerste wegwijspaaltje in het grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Ook Antwerps gouverneur Cathy Berx was aanwezig bij deze gelegenheid.

2016-04-29_WOE_Grensparkpaal_002
Na de laatste grote heidebrand werd door de verschillende overheden, de terreinbeheerders en de hulpdiensten, de werkgroep ‘Brandpreventie Kalmthoutse Heide’ opgericht.
Het doel van deze werkgroep is, lessen te trekken uit vorige heidebranden en om verbetervoorstellen doen aan de betrokken gemeentes en hulpdiensten.

De voorstellen die deze werkgroep heeft gedaan zijn onder andere het regelen van een slimmere begrazing van het gebied om brtand te voorkomen, betere bluswatervoorzieningen, betere berijdbaarheid van de wegen en nu dus actueel, een betere bewegwijzering voor hulpdiensten door de genummerde paaltjes.

2016-04-29_WOE_Grensparkpaal_001

Volgens brandweercommandant Ronny Van Riel zorgen de genummerde paaltjes er voor dat de hulpdiensten zich nu goed kunnen oriënteren in dit uitgestrekte natuurgebied. Alle berijdbare wegen krijgen een nummer: GP001, GP002… enzovoort.
De paaltjes staan op de kruispunten van al die wegen en er staan pijlen op naar de volgende weg.
Iedereen die de goede plattegrond van het gebied heeft, kan zich zo eenvoudig oriënteren.

Vooral meldingen bij bosbrand of ongelukken kunnen, als het nummer van het dichtstbijzijnde paaltje door wordt gegeven, sneller door de hulpdiensten opgepakt worden omdat het duidelijk is waar het ongeval of de brand zich bevind.

Naast het plaatsen van de wegwijspaaltjes zijn er ook extra grensovergangen gemaakt in het Grenspark. Voorheen konden de hulpdiensten namelijk maar op één plaats de grens over steken.
Van de totale kosten van het project, € 21000 betalen de gemeente Woensdrecht, het Grenspark en de gemeente Kalmthout elk € 7000.

Bron: Gemeente Kalmthout

 

 

You may also like...