Centralisatie, aandacht en techniek maken kankerzorg in West-Brabant toekomstbestendig

ROOSENDAAL – Bravis werkt aan een Oncologie Centrum waar vanaf 1 november mensen met kanker worden behandeld. Volgens zorgmanager Gerard Groenendijk zorgt patiëntgericht werken samen met technische ontwikkelingen voor een verbetering van de kankerzorg in West-Brabant. [Foto & Video]

20160512-oncologiecentrum-bravis-001
Zorgmanager Gerard Groenendijk met op de achtergrond het Oncologie Centrum Roosendaal in aanbouw

Capaciteit
Het centrum dat momenteel in aanbouw is achter het Bravis ziekenhuis in Roosendaal verwelkomt naar verwachting 1400 oncologiepatiënten per jaar in het verzorgingsgebied van 240.000 mensen. De capaciteit van het centrum blijft gelijk als nu het geval is in Bergen op Zoom en Roosendaal samen. De patiënten worden nu nog verspreid over de twee Bravis ziekenhuizen behandeld. “We concentreren alle oncologiezorg op één locatie. De polikliniek en dagbehandeling komen in het nieuwe centrum. De kliniek krijgt zijn plaats in het ziekenhuis. Hiermee kunnen we huidige en toekomstige zorgvraag aan”

Volumenormen
Het samenbrengen van de kankerzorg op één locatie zorgt ervoor dat het ziekenhuis voldoet aan volumenormen die onder andere de zorgverzekeraars stellen. Daarmee blijft de oncologische zorg in de regio behouden. “Zouden we het niet doen, dan zouden mensen voor een maagkankeroperatie niet meer in Roosendaal terecht kunnen maar naar een ander ziekenhuis moeten.” Multidisciplinaire samenwerking tussen artsen en specialisten wordt in de nieuwe situatie makkelijker. “Als een internist de kennis of mening van een chirurg nodig heeft, dan zit die bij wijze van spreken één deur verder. De interne lijnen worden veel korter. Bovendien bouwen we als oncologie centrum aan een netwerk van zorgaanbieders die specifieke zorg kunnen verlenen aan mensen met kanker. Denk aan een fysiotherapeut, pruikenmaker of diëtist.” De bestraling van patiënten vindt plaats in het aangrenzende pand van het Zuidwest Radio Instituut.

Spreekkamer
Het oncologiecentrum krijgt achttien spreekkamers waar onder meer chirurgen, gynaecologen, internist-oncologen en maagdarmlever-artsen consulten houden. Ook worden steeds vaker gespecialiseerde verpleegkundigen ingezet voor dokterswerk. Omdat het ziekenhuisbestuur zich realiseert dat het -bijvoorbeeld voor mensen uit Bergen op Zoom- veel moeite kost om voor een korte herhaalafspraak naar Roosendaal te komen, is men bezig met plannen om contact door middel van videobellen via de computer mogelijk te maken. Deze techniek wordt intern reeds toegepast voor multidisciplinaire overleggen tussen artsen.

Chemokuur
Aan de westelijke zijde van het pand zijn er zestien plekken voor dagbehandeling. Het gaat dan met name over patiënten die cytostatica toegediend krijgen. In de volksmond beter bekent als chemokuur, een kuur die als doel heeft om kankercellen te doden. “De behandelkamers zijn voorzien van comfortabele stoelen zodat de patiënt de behandeling zo zorgeloos mogelijk kan ondergaan. Ook is er uitzicht op een veranda en een tuin met mooie bomen en een fontein.” Op deze manier doet het centrum er alles aan om een ontstressende omgeving te creëren. Het voorkomen van stress heeft volgens medisch onderzoek een positief effect op het genezingsproces.

Portal
In het kader van het ontstressen en de dienstverlening gaat men in het nieuwe centrum en de Bravis ziekenhuizen werken met een elektronisch patiëntenportal. Via dit portal kan de patiënt afspraken maken, inzien en vragen naar zijn of haar contactpersoon (lifecoach) sturen. In de toekomst zullen ook medische gegevens beschikbaar worden via dit portal.

Technische ontwikkeling
Zorgmanager Groenendijk sluit niet uit dat sommige chemokuren op termijn bij de patiënt thuis zullen plaatsvinden. Hiervoor wordt samenwerking aan gegaan met thuiszorgteams die zich specialiseren op het gebied van oncologie. Ook zal de behandelduur de komende jaren afnemen door ontwikkelingen op technisch gebied. “Medicijnen die tot nu toe via een infuus in het lichaam gebracht werden, zijn doorontwikkeld en kunnen nu met een injectie toegediend worden. In plaats van een paar uur aan het infuus, ben je hiermee binnen een paar minuten klaar.” Door de samenstelling van het medicijn wordt het in de daarop volgende 24 uur in het lichaam opgenomen. Dit soort ‘retard medicijnen’ zijn binnen de diabeteszorg al langer in gebruik, en komen steeds vaker voor in de oncologische zorg. Voorbeeld is een veel gebruikt medicijn trastuzumab (Herceptin) wat bijvoorbeeld wordt ingezet voor de behandeling van borstkanker. Via een infuus duurt de toediening gemiddeld een uur. Wanneer trastuzumab met een onderhuidse injectie toegediend wordt, duurt dit hooguit vijf minuten.

20160512-oncologiecentrum-bravis-002
Het Oncologie Centrum Roosendaal in aanbouw (mei 2016)

Hoewel de bouw al in volle gang is werd op donderdag 12 mei de eerste steen van het Oncologie Centrum gelegd door een lid van de orde van Franciscanessen van Charitas. Naast zorgmanager Gerard Groenendijk waren hierbij onder meer oncologisch chirurg Hans Fabry, oncoloog Frederiek Terheggen, Prgrammamanager Mariët Raatgever en de leden van de Raad van bestuur Hans Ensing en Janneke van Vliet aanwezig. De bouw zal in oktober gereed zijn en begin november opent het centrum haar deuren.

Zorgmanager Gerard Groenendijk:
Kanker raakt niet alleen je lijf, maar heel je leven. Dit is het uitgangspunt voor alles wat er in het Oncologie Centrum gebeurt. De ziekte heeft niet alleen een grote invloed op het lichaam,maar ook op emoties en op de relaties tussen mensen. Met de wijze waarop patiënten in het Oncologie Centrum behandeld en ondersteund worden wordt gestreefd naar een balans tussen de negatieve energie die kanker kost en de positieve energie die patiënten uit het leven halen. Patiënten in het Oncologie Centrum krijgen ondersteuning van een eigen life-coach die samen met de patiënt in kaart brengt wat er belangrijk is in het leven: waarvoor wil de patiënt energie hebben om te blijven doen en over welke dingen maakt de patiënt zich zorgen en dus energie kosten. Naast uitstekende medische zorg biedt het Oncologie Centrum op die manier ook aandacht voor het leven.

You may also like...