“De schaft is klaar, we gaan beginnen”

HALSTEREN – Fort de Roovere heeft al een bijzondere brug, de Mozesbrug. Vanaf volgend jaar komt daar ook nog een bijzondere toren bij, Pompejus. [8 Foto’s + Video]

20160630-pompejus-011Donderdagmiddag kwamen de partijen bijeen, die betrokken zijn bij de toren. En dat zijn nogal wat partijen. Inwoners, verenigingen, maar ook bedrijven kunnen een onderdelen voor de toren financieren en op die manier bijdragen aan het bouwen van de toren. “Vanaf 2015 riepen we dat we de toren gingen bouwen, we zijn nu op het punt aangekomen dat we ook echt gaan beginnen”, zei wethouder Patrick van der Velden. De eerste palen gaan op 11 november dit jaar de grond in. Binnen een jaar zullen de eerste contouren van de 25 meter hoge toren zichtbaar zijn. De ontwikkelingen op Fort de Roovere zijn onderdeel van het project West Brabantse Waterlinie. In dit project worden de contouren van de oude waterlinie terug gebracht in het landschap (lees meer op Brabantsewalkrant.nl).

Multifunctioneel
De toren is ontworpen door architectenduo RO&AD. Zij ontwierpen ook de Mozesbrug. De Toren en de Mozesbrug vormen straks een uniek koppel van moderne iconen in de gemeente Bergen op Zoom. Architect Ad Kil zei bij de feestelijke bijeenkomst blij te zijn dat de toren, waaraan hij al sinds 2004 werkt, nu daadwerkelijk gebouwd gaat worden. De toren kan dienen als uitkijktoren, maar er kunnen ook exposities in worden gehouden en openluchtvoorstellingen plaatsvinden. Om de top te bereiken moeten er 129 traptreden worden beklommen.

20160630-pompejus-007Schaft
Wethouder Van der Velden heeft ook De Schaft officieel geopend. De Schaft is een houten gebouw op Fort de Roovere. Bij het openen van de luiken van het houten gebouw verscheen de tekst ‘De schaft is klaar, we gaan beginnen’. Wethouder Van der Velden: “Het is een bezoekerscentrum waar allerlei informatie te vinden is voor de bezoekers van het Fort. Men kan hier wat drinken en aan de grote leestafel literatuur over het fort lezen. De Schaft wordt ook als vergaderruimte gebruikt. De bouwers van de Toren kunnen straks in de Schaft lunchen.”

Crowdfunding
De bouw van de Toren komt op ongeveer 1 miljoen euro. Het grootste deel -800.000 euro- wordt gefinancierd met een provinciale subsidie, het resterende deel is via crowdfunding en MooiBrabant binnengehaald.

Pompejus
De Toren is genoemd naar Pompejus de Roovere (geboren in 1571). Hij was een vooraanstaand politicus. Zo was hij schout van Dordrecht, baljuw van Zuid Holland en vanaf 1626 lid van de Raad van State. De Roovere begeleidde namens de Staten van Holland de bouw van de fortificaties. Pompejus de Roovere overleed in 1638.

20160630-pompejus-010
Verschillende betrokkenen aan het woord. Zie hieronder.

Andries Boer – Zoomvliet studio en hotelschool
“Onze toerisme en recreatie studenten moeten straks in staat zijn om het mooie verhaal van de regio te vertellen”

Anita Karremans – Bestuurslid projectgroep Pompejus
“Het is mooi om in de praktijk te zien wat samenwerking tot stand kan brengen”

Ger Hermans – Vrijwilliger
“Ik hoop dat er hiermee ook meer bekendheid komt voor Fort de Roovere”

Lilian de Bruin – Gastvrouw Schaft
“Er komen steeds meer mensen recreëren in dit gebied. Wat er nog miste was een locatie voor een bakje koffie en gebak.”

Robbert van de Sande – De Kok bouwgroep
“Met aannemers De Kok Bouwgroep, Bergh Bouw en Bouwgroep De Nijs-Soffers bouwen we een bijzonder mooi bouwwerk op een bijzonder mooie plaats”

 

20160630-pompejus-006
In de Schaft
20160630-pompejus-009
Wethouder Patrick van der Velden opent de luiken
20160630-pompejus-008
De gastvrouwen ontvangen -hoe toepasselijk- een gastenboek.
20160630-pompejus-013
Gebak in stijl
20160630-pompejus-012
De toren is zelfs zichtbaar in de bloemstukjes in de Schaft

 

 

You may also like...