Majestueuze fietstocht voor en tegen CF

Donderdagochtend starten zes fietsers een majestueuze fietstocht om aandacht te krijgen voor taaislijmziekte. De deelnemers halen met de tocht geld op voor onderzoek naar de ongeneselijke ziekte.

Theo van der Himst met een deel van het team.
Theo van der Himst met een deel van het team.

De fietstocht start donderdagochtend vanaf de Grote Markt in Bergen op Zoom. Twee dagen later verwachten de fietsers aan te komen in het Friese dorp Terherne. “Een tocht van bijna 380 kilometer langs de Noordzee”, vertelt initiatiefnemer Theo van der Himst.

Van der Himst besloot vorig jaar de fietstocht voor en tegen taaislijmziekte te organiseren nadat vriend Onno zijn schoonzus Claudia aan de ziekte was verloren. “De toespraken bij de crematie hebben toen zo veel indruk op mij gemaakt dat ik bij het condoleren al tegen Onno zei: Ik ga hiervoor fietsen!”

Toen van der Himst aan de slag ging met de voorbereidingen raakten steeds meer mensen persoonlijk betrokken bij het initiatief. Eén van die personen die betrokken is geraakt is Gerard Schepers. Hoewel hij niet meefietst draagt hij ook zijn steentje bij. “Mijn talenten liggen niet op het sportieve gebied, maar meer in het organiseren en plannen.”

Verschillende bedrijven en organisaties steunen de fietstocht. Zo doneert de plaatselijke Albert Heijn de broodnodige boodschappen, en stelt een autoverhuurbedrijf een grote bus beschikbaar. “En zo zijn er nog veel meer sponsors die bijvoorbeeld een ontbijt, diner of overnachting doneren”, voegt van der Himst eraan toe.

De start is om 6 uur ’s ochtends op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Iedereen die de renners een hart onder de riem wil steken mag daarbij aanwezig zijn. Wethouder van der Weegen van de gemeente Bergen op Zoom heeft in een brief laten weten niet bij de start te kunnen zijn, maar wenst de fietsers schriftelijk veel succes. Ook wethouder Kammeijer stuurde een persoonlijke brief met succeswens.

De fietstocht is te volgen via de Facebookpagina ‘Fietsen voor en tegen Cystic Fibrosis‘ en doneren kan via de site van ‘ncf support‘.

Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte) is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening. CF veroorzaakt dik, taai slijm waardoor spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen en chronische luchtweginfecties ontstaan. Hierdoor ontstaat schade aan de longen hetgeen uiteindelijk tot de dood leidt. Er zijn op dit moment ongeveer 1.450 mensen met CF in Nederland, waarvan 650 kinderen.

Tekst & Foto’s: Vincent Krijtenburg

De voorbereidingen zijn in volle gang.
De voorbereidingen zijn in volle gang.

Later deze week op Regioactueel: Video vertrek fietstocht voor en tegen CF

You may also like...