Spinningmarathon voor onderzoek CF

OSSENDRECHT – Met een spinningmarathon in het Zuidwesthoek College in Ossendrecht is zaterdag ruim 300 euro opgehaald voor onderzoek naar de ziekte Cystic Fibrosis (CF).

20160213-oss-spinning

Tijdens de vier uur durende marathon staan de spinningfietsen van het wielercollege geen moment stil. Op de voorste fiets zit sportinstructeur Arnie van de Ree om de deelnemers moed in te praten. Op de overige 23 fietsen zitten spinners die per uur een paar euro doneren voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Deze stichting stimuleert en financiert met het geld wetenschappelijk onderzoek naar de ongeneeslijke, erfelijke aandoening.

De meeste spinners houden het één of twee uur vol, een enkeling fietst de hele marathon uit. Mark Jacobs is halverwege de middag vastbesloten de twee uur te halen. Een jaar geleden wist hij nog niet van het bestaan van CF, maar nu werkt hij zichzelf in het zweet om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte. “Je hebt mensen die sporten en mensen die niet willen sporten. Maar er zijn dus ook mensen die wel willen sporten, maar dat niet kunnen door taaislijmziekte”, zegt Jacobs terwijl hij fanatiek doortrapt op de fiets.

Een paar fietsen verder zit organisator Theo van der Himst uit Bergen op Zoom op het zadel. Hij had het voornemen om vier uur te fietsen, maar moest zijn spinningfiets eerder afstaan door de hoge opkomst. Samen met een team gelijkgezinden fietste hij vorig jaar augustus van Bergen op Zoom naar het Friese Terherne. Een tocht van 400 kilometer voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Met zowel de fietstocht als de spinningmarathon wil Van Der Himst bereiken dat meer mensen aandacht hebben voor CF. “Iedereen kent KWF kankerbestrijding en de nierstichting, maar de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting is veel minder bekend”, licht Van der Himst toe.

Na het succes van de fietstocht naar Friesland en de spinningmarathon van afgelopen weekend, bereidt het 25-koppige team een fietstocht naar Zuid-Limburg voor. Deze fietstocht zal in het teken staan van het jonge kind met CF. Op 25 augustus rijdt de ploeg van Bergen op Zoom naar Weert. Daar bezoeken ze een 4-jarig jongetje met CF. De volgende dag rijden ze door naar het Limburgse Epen.

Cystic Fibrosis is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening die leidt tot luchtweginfecties met onomkeerbare beschadiging van de longen en stoornissen in de spijsvertering. Er zijn op dit moment ongeveer 1.530 mensen met CF in Nederland, waarvan 650 kinderen.

You may also like...